لوگو برجیس
درمان آرتروز مفصل زانو

روش های قطعی درمان آرتروز مفصل زانو

محصولات برجیس

یکی از دلایل اصلی زانو درد، وجود آرتروز زانو در افراد است. احتمال بروز آرتروز با افزایش سن زیاد می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم راه‌های درمان آرتروز مفصل زانو و علائم آن را بیان کنیم. باید بدانید که اولین قدم جهت درمان آرتروز زانو، مخصوصا در ابتدای ابتلا به این عارضه مراجعه به فیزیوتراپی است.

این روش می‌تواند یکی از کم عارضه‌ترین و بهترین راه‌ها برای کاهش درد و درمان زانو شما باشد. با توجه به هزینه‌های زیاد فیزیوتراپی در مراکز، شما می‌توانید با خرید دستگاه فیزیوتراپی خانگی اقدام به درمان آرتروز زانو در خانه کنید.

آرتروز زانو چیست؟

فرسودگی غضروف‌ها و ساییدگی در آن‌ها با افزایش سن در مفاصل مانند زانو بروز پیدا می‌کند که به آن آرتروز زانو می‌گویند. ساییدگی یا آرتروز زانو یکی از رایج‌ترین بیماری‌های زانو به حساب می‌آید. ساییدگی در زانو ابتدا در غضروف بروز پیدا کرده و پس از آن تمامی ساختار زانو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دلایل ابتلا به آرتروز مفصل زانو

در ادامه این مقاله قصد داریم دلایل ابتلا به آرتروز زانو را بیان کنیم تا با رعایت این موارد بتوانید از بروز این بیماری پیشگیری نمایید.

افزایش سن و ابتلا به آرتروز زانو

یکی از علت‌های اساسی ابتلا به آرتروز زانو بالا رفتن سن است. بر طبق تحقیقات انجام شده، ابتلا به آرتروز زانو در بانوان زیر 45 سال درصد خیلی پایینی است، اما همین درصد برای بانوان بالا 45 سال تا حدود 30-40 درصد افزایش پیدا می‌کند.

آرتروز زانو و علائم و دلایل بروز آن چیست؟

آسیب مینیسک زانو و پارگی رباط ACL

یکی از دلایل ابتلا به آرتروز زانو را می‌توان پارگی رباط ACL و آسیب به مینیسک دانست. دلیل بروز این عوارض هم در خیلی از موارد کوهنوردی به روش غیر اصولی، بالا رفتن زیاد از پله‌ها و زیاد چهارزانو زدن است.

چاقی دلیل آرتروز زانو

اضافه وزن و چاقی می‌تواند دلیلی بر آرتروز زانو باشد. همانطور که در مقالات دیگر برجیس به آن اشاره کردیم، اضافه وزن بیش از هر چیز به زانو و کمر شما فشار خواهد آورد. این عامل در کمر شما به مشکلات دیسک منجر شده و در زانو دلیلی بر بروز آرتروز زانو خواهد بود.

بر مبنای برخی پژوهش‌های انجام شده، تعویض مفصل زانو در افراد چاق بیشتر دیده می‌شود تا کسانی که وزن متناسب با قد خود را دارند. به همین دلیل است که اگر بخواهید از آرتروز مفصل زانو پیشگیری کنید، یکی از بهترین اقدامات کنترل وزن است.

علائم بروز آرتروز مفصل زانو

افرادی که به آرتروز زانو مبتلا هستند در ابتلا تنها درد را هنگام فشار زیاد بر روی پا مانند پیاده روی طولانی یا ایستادن طولانی مدت احساس می‌کنند؛ اما در صورت پیشرفت این بیماری ممکن است درد به صورت دائمی قابل حس باشد و فرد را اذیت کند.

سفت بودن و خشک بودن زانو پس از مدتی بی تحرکی یکی دیگر از علائم افرادی است که به آرتروز زانو مبتلا هستند. این خشکی عموما پس از 30 دقیقه رفع خواهد شد.

روش درمان آرتروز زانو

پیشتر با روش‌های پیشگیری از ابتلا به آرتروز زانو صحبت کردیم. در اینجا قصد داریم که شما را با انواع روش های درمان آرتروز زانو آشنا کنیم. درمان آرتروز زانو در مراحل ابتدایی فیزیوتراپی پا و ورزش‌های متناسب است. همچنین می‌توان از روش‌های درمانی دیگر مانند تزریق اسید هیالورونیک یا قرص‌های کندرویتین و گلوکزآمین نیز استفاده کرد.

جراحی روش درمان آرتروز زانو

در صورتی که آرتروز پیشرفت کند و درد در زانو بیماری دائمی شود، ممکن است که پزشک جراحی را به عنوان روش درمان آرتروز مفصل زانو به او پیشنهاد نماید.

تعویض مفصل آخرین راه درمان آرتروز زانو

در نهایت به عنوان آخرین گزینه درمان آرتروز مفصل زانو، تعویض مفصل به بیمار توصیه خواهد شد. در این روش با استفاده از مفصل مصنوعی زانو سعی می‌کنند تا درد را در زانو رفع نمایند. هرچند که این اقدام دارای عوارض خاص خود است.

روش های درمان آرتروز زانو

درمان آرتروز زانو با لیزر

یکی دیگر از راه های درمان آرتروز زانو جراحی با لیزر است. این روش جراحی دارای درد کم و تاثیر زیاد است. این عمل بدون خونریزی بوده و بسیار دقیق‌تر خواهد بود.

سلول‌های بنیادی به عنوان روش درمان آرتروز زانو

یکی از جدیدترین روش‌های درمان آرتروز زانو، سلول‌های بنیادی هستند. در این روش سلول های غضروفی را پزشکان خارج از بدن بیمار کشت می‌کنند و سپس مجدد به مفصل آسیب دیده پیوند می‌زنند. استفاده از این روش مخصوص بیمارانی است که زخم آن‌ها در اندازه کوچک یا متوسط است.

درمان قطعی آرتروز زانو با ورزش

یکی از راه های درمانی برای کاهش درد زانو ناشی از آرتروز، ورزش است. ورزش‌های مناسب برای زانو درد باید زیر نظر پزشک انجام شود تا از هرگونه عوارض و آسیب احتمالی دیگری پیشگیری شود. برای درمان آرتروز باید تلاش کنیم تا با تقویت عضلات حمایتی زانو سعی کنیم تا فشار را از روی زانو برداریم.

در صورتی که شما بخواهید درمان قطعی آرتروز زانو با ورزش را به عنوان روش درمانی پیش بگیرید، باید بدانید که بین 6 تا 8 هفته طول می‌کشد تا شما نتیجه ورزش‌ها را ببینید و کم کم از درد زانو رهایی یابید.

به طور کلی یکی از دلایل بروز آرتروز ضعف در عضلات چهار سر ران یا عضلات لگن است و اگر شما با ورزش این عضلات را تقویت کنید، می‌توانید از بروز آرتروز پیشگیری کرده و یا روند درمانی را تسریع بخشید.

برای درمان آرتروز چه بخوریم؟

همانطور که می‌دانید تغذیه نقش کلیدی در سلامت کلی بدن شما خواهد داشت. در مورد آرتروز زانو هم این موضوع صدق می‌کند. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر و پروتئین از اساس رژیم افرادی است که به آرتروز مبتلا هستند.

همچنین برای کنترل وزن باید از مصرف چربی‌های اشباع مانند فست فود و… امتناع نمایید و به جای آن میوه و سبزیجات را وارد رژیم غذایی خود کنید. برخی از مواد غذایی که برای آرتروز زانو مفید هستند عبارتند از:

  • سبزیجات و هویج
  • جو دو سر
  • سویا
  • غلات کامل
  • ماهی

برخی از مواد غذایی هم هستند که برای افراد مبتلا به آرتروز زانو مضر است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • الکل، قهوه، شکر، نمک اضافی، لبنیات، تخم مرغ و سایر مواد غذایی که مانع جذب کلسیم در بدن می‌شوند.
  • ریواس، کنگر، اسفناج و سایر مواد غذایی که اگزالات بالا دارند.
  • گوجه فرنگی، سیب زمینی، بادمجان و سایر غذاهایی که در خانواده گیاهان تاج ریزی قرار دارند.
  • چربی حیوانی، مغز و آجیل، کره، گندم سیاه و سایر غذاهایی که موجب تورم و آب آوردگی خواهند شد.

منبع

فهرست مطالب

نویسنده شایان صاحبکار
درباره نویسنده: شایان صاحبکار
سلام شایان صاحبکار هستم. فعالیت خودم رو در حوزه نگارش محتوا پزشکی از سال 1399 آغاز کرده و تا به امروز مقالات تخصصی وب سایت برجیس در حوزه فیزیوتراپی اندام های بدن و بیماری‌های مربوط به این حوزه نگارش کرده‌ام. تمامی مقالات از منابع معتبر انگلیسی زبان پیدا، ترجمه و بازنویسی شده است. 

کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به تجهیزات پزشکی برجیس ميباشد | طراحی سايت و سئو توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ پارس وب