لوگو برجیس
فیزیوتراپی کمر

فیزیوتراپی کمر؛ تاثیر فیزیوتراپی بر درمان کمردرد

کمردرد یکی از رایج‌ترین دردهایی است که افراد ممکن است به دلایل مختلف دچار آن شوند. یکی از راه های درمان کمردرد، فیزیوتراپی می‌باشد در این مقاله شما با تاثیر فیزیوتراپی کمر بر کاهش درد، عوارض آن، فواید و روش‌های انجام آن آشنا خواهید شد. همچنین برخی تمرین‌های مناسب جهت بهبود وضعیت کمر و کاهش درد را به شما توضیح خواهیم داد.

فهرست مطالب

یکی از بهترین و موثرترین راهکارهای درمان کمر درد، فیزیوتراپی کمر می باشد. پس اگر دچار عارضه کمر درد شده اید، ما به شما خرید دستگاه فیزیوتراپی را پیشنهاد می کنیم.

فیزیوتراپی اندام پا

فیلم فیزیوتراپی کمر؛ آموزش تمرینات مناسب برای کاهش درد کمر

شما با انجام تمریناتی که در این فیلم فیزیوتراپی کمر نشان داده شده است، می‌توانید تا حدودی زیادی درد کمر خود را کاهش دهید. در صورتی که در قسمت پایین کمر احساس درد شدیدی داشته باشید، انجام این تمرینات به صورت مداوم می‌توانند باعث کاهش دردهای شما بشود. به طور متوسط در هر روز بین 5 الی 10 دقیقه انجام تمرینات نشان داده شده در فیلم کمک زیادی به اندام کمر شما خواهد کرد.

فیزیوتراپی کمر چیست؟

پیش از آنکه بگوییم فیزیوتراپی کمر چیست؟ باید توضیح دهیم که فیزیوتراپی یک رشته پیراپزشکی است که با استفاده از ابزارهای مشخص و یا تمرینات ورزشی تاثیرگذار به بیماران کمک می‌کنند تا سلامت عضلات و استخوان‌های بدن خود را پس از بروز عارضه بدست آوردن و یا درد را در ناحیه آسیب دیده کاهش دهند. همچنین بهتر است در مورد ساختار ستون فقرات آگاهی داشته باشید تا بتوانید درد در هر ناحیه را تشخیص داده و دلیل آن را بیابید.

با روش‌هایی که در فیزیوتراپی کمر استفاده می‌شود، عارضه‌های مختلف موجود در اندام کمر درمان می‌شود. در اکثر موارد فیزیوتراپی، عضلات حمایتی نواحی آسیب دیده را تقویت می‌کند تا فشار را از روی استخوان‌ها کم کند.

فیزیوتراپی کمر می‌تواند به دو روش فعال و غیر فعال انجام شود. در روش فعال فیزیوتراپ به افراد برخی تمرینات ورزشی را توضیح داده و کمک می‌کند تا با انجام آن‌ها درد بیمار کم شده و درمان تسریع شود. در روش غیر فعال با ماساژ، دستگاه های فیزیوتراپی و… سعی در تحریک عضلات شده و موجب تقویت آن‌ها می‌شود.

به طور کلی پیگیری جلسات فیزیوتراپی کمر، انجام تمرینات ورزشی، استراحت کردن و یا حتی مصرف قرص‌های مسکن مانند قرص متوکاربامول می‌تواند در بهبود درد کمر شما موثر بوده و روند درمان را تسریع بخشد.

فیزیوتراپی کمر چیست؟

تعداد جلسات؛ فیزیوتراپی کمر چه مدت طول می کشد؟

تعداد جلسات فیزیوتراپی کمر به شدت علائم آسیب در این اندام بستگی دارد. در صورتی که برای درمان کمر درد مزمن به فیزیوتراپ مراجعه می‌کنید، احتمالا در 8 جلسه 1 ساعته بتوان علائم را تا مرز بهبودی کامل کاهش داد.

اما پس از آن احتمالا به یک برنامه تمرینی و مراقبتی در خانه احتیاج دارید که برای مدت 10 هفته انجام شود تا از بازگشت درد پیشگیری شود. هرچند که این مدت ممکن است وابسته به شدت بهبود باشد.

در برخی موارد امکان دارد که درد در مدت کوتاه‌تری بهبود پیدا کند و تعداد جلسات کمتری نیاز باشد و یا ممکن است که کمر درد افزایش یابد و به جلسات بیشتری احتیاج داشته باشید.

فیزیوتراپی کمر چه مدت طول می‌کشد؟

عوارض فیزیوتراپی کمر چیست؟

به طور کلی فیزیوتراپی کمر یا سایر انواع فیزیوتراپی دارای عوارض زیاد و جدی نیستند. اما ممکن است در طول جلسات فیزیوتراپی شما احساس کنید که درد شما شدت پیدا کرده و یا اینکه برخی تمرینات بر روی کمرتان فشار مضاعف وارد می‌کند.

این مسئله را حتما باید با فیزیوتراپ در میان بگذارید. هرچند که فیزیوتراپی کمر اگر به صورت فعال انجام شود، احتمال بروز عوارضی مانند گرفتگی عضلات وجود دارد که جدی نبوده و عموما پس از 72 ساعت به صورت کامل رفع می‌شود.

هرچند که ممکن است فیزیوتراپی کمر عوارض جدی‌تری را هم دنبال داشته باشد که بسیار نادر می‌باشد. بهتر است که فیزیوتراپ پیش از تشخیص روش فیزیوتراپی یا شروع درمان، به صورت کامل عارضه موجود در کمر شما را مورد بررسی قرار داده، مدارک پزشکی را مطالعه نموده و بهترین روش انجام فیزیوتراپی کمر را پیاده کند تا عوارض احتمالی را تا حد ممکن کاهش دهد.

عوارض فیزیوتراپی کمر چیست؟

درمان کمر درد با فیزیوتراپی چگونه است؟

درمان کمر درد با فیزیوتراپی به‌عنوان روشی ایمن و بسیار مؤثر برای بهبود بخشیدن به انواع دردها در جهان شناخته‌شده است که به بیماران جهت کاهش درد در نواحی مختلف بدن از جمله کمر و همچنین بازگشت به عملکرد کامل و فاقد درد در ناحیه آسیب‌دیده کمک بسزایی خواهد کرد.

فیزیوتراپی در بهبود عملکرد اندام‌ها و بالا بردن توانایی آن‌ها بسیار مؤثر بوده و به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک بسزایی خواهد کرد. فیزیوتراپیست، می‌تواند با استفاده از روش‌های درمانی فیزیکی، در کاهش مشکلات سیستم اسکلتی و سیستم عصبی نقش مهمی را ایفا کند.

در طول دوره درمان کمر درد با فیزیوتراپی باید به استراحت پرداخته و کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد را انجام ندهید و یا با نحوه درست انجام کارهای روزمره آشنایی پیدا کنید تا آسیب جدیدی به اندام کمر شما وارد نیاید.

درمان کمر درد با فیزیوتراپی چگونه است؟

مزایای فیزیوتراپی برای کمر درد

فیزیوتراپی یک روش درمانی بسیار مفید جهت بهبود و درمان طیف گسترده‌ای از مشکلات جسمی، به‌ویژه کمر درد محسوب خواهد شد. افراد زمانی که به فیزیوتراپی مراجعه می‌کنند، توسط متخصصین یک بررسی جامع از تاریخچه پزشکی و ارزیابی عملکرد فیزیکی آن‌ها توسط متخصصین انجام خواهد شد.

پس‌ازآن با توجه به تشخیص مشکل بیمار، مشخص می‌شود که چه تمرینات و روش‌های درمانی، جهت درمان و تسریع در روند بهبودی آنان مناسب‌تر خواهد بود.

لازم است بدانید که درصد زیادی از افرادی که جهت مشکلات گوناگون و دردهای نواحی مختلف بدن، تحت فیزیوتراپی قرار داشتند، به نتایج مطلوب‌تری نسبت به افرادی فقط تحت درمان‌های مختلف دیگر مانند استفاده از داروهای مسکن و … بودند، دست پیدا کردند.

 فیزیوتراپی از مزایای بسیاری برخوردار است و نه‌تنها یک روش درمانی بسیار مفید برای درمان کمر درد به شمار می‌رود، بلکه ابزاری مؤثر جهت جلوگیری از صدمات بعدی نیز خواهد بود.

درمان کمر درد با فیزیوتراپی

اهداف و تأثیرات فیزیوتراپی کمر

معمولاً نتیجه اکثر کمر دردها با روش فیزیوتراپی کمر مثبت بوده و کمک خواهد کرد که بیمار از درد رهایی پیدا کند. ارزیابی به‌موقع و دقیق، در جلوگیری از بروز آسیب و درد بیشتر در بیماران، بسیار مهم خواهد بود، چرا که آسیب‌دیدگی‌های کمر درصورتی‌که بلافاصله برطرف نشوند، به‌مرور زمان بیشتر خواهند شد.

با توجه به تشخیص خاصی که جهت علت بروز درد در کمر هر فردی انجام می‌شود، درمان آن‌هم بالطبع متفاوت خواهد بود. گام اول در درمان مشکلات ناشی از آسیب‌دیدگی کمر، مدیریت درد و از بین بردن التهاب و تورم است، چرا که با انجام این کار می‌توان آسیب مستقیمی که در آن ناحیه ایجادشده را برطرف نمود.

در این خصوص با توجه به آسیب به وجود آمده، استفاده از روش‌هایی از قبیل سوزن‌کاری خشک (درای نیدلینگ)، ماساژ درمانی و ترکشن و همچنین تحریک الکتریکی می‌تواند در درمان بسیار مفید و مؤثر باشد.

معمولاً روش درمانی تعیین‌شده توسط فیزیوتراپیست، جهت تسکین و بهبود دردهای کمر عبارت‌اند از:

  • تسکین درد کمر 
  • بازگرداندن دامنه حرکتی و قدرت طبیعی فرد
  • بازیابی عملکرد کامل فرد

تعیین زمان و تعداد جلسات فیزیوتراپی کمر به وضعیت شما و همچنین عوامل مختلف دیگر بستگی دارد. در کنار شدت بیماری، زمان وقوع آن در بدن شما هم موردتوجه فیزیوتراپیست قرار می‌گیرد. در خصوص زمان وقوع باید بدانید که هرچه عارضه قدیمی‌تر بوده و زمان بیشتری فرد را درگیر خود کرده باشد درمان آن سخت‌تر بوده و در دسته آسیب‌های حاد قرار خواهد گرفت.

پیگیری جلسات فیزیوتراپی کمر به‌عنوان روشی مؤثر در درمان کمر درد شناخته می‌شود. لازم به ذکر است استفاده از این روش برای درمان در طولانی‌مدت خطر بروز عارضه‌های مشابه را در فرد کمتر خواهد کرد.

تأثیر فیزیوتراپی در بهبود کمر درد

فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر

در صورتی که شما احساس کمردرد می‌کنید، پس از پیگیری این موضوع و مشورت با دکتر متخصص، ممکن است به این نتیجه برسید که باید عمل جراحی دیسک کمر انجام دهید. پس از عمل برخی مراقبت‌های ویژه نیاز است که فیزیوتراپی یکی از آن‌ها می‌باشد. هرچند که تجویز فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر کاملا وابسته به نظر دکتر و وضعیت جسمی بیمار است.

عموما فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر به شما کمک می‌کند تا دامنه حرکتی خود را بازیابی کنید و سریع‌تر بتوانید به روال عادی زندگی برگردید.

برخی از دلایل توصیه فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر به شرح زیر است:

  • کاهش درد کمر پس از عمل
  • اصلاح وضعیت بدنی و نحوه حرکت یا ایستادن فرد پس از جراحی
  • افزایش انعطاف در ناحیه کمر
  • بازیابی توان فرد

برخلاف تصور عموما که فکر می‌کنند پس از عمل دیسک کمر باید فعالیت بدنی خود را کاهش دهند، افزایش فعالیت درست می‌تواند به سلامت فرد و کمرش کمک شایانی کند.

فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر

نحوه انجام فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر

همانطور که گفتیم تجویز فیزیوتراپی پس از عمل جراحی به نظر دکتر شما بستگی دارد. عموما پس از عمل دیسک کمر و در زمان بستری بودن بیمار در بیمارستان، یک فیزیوتراپ جهت اصلاح حرکات بیمار مانند نحوه نشستن، ایستادن، بلند شدن و… به بیمار مشاوره داده و حرکات درست را با او تمرین می‌کند تا از آسیب مجدد پیشگیری نماید.

اما تداوم جلسات فیزیوتراپی کمر در منزل یا مراکز درمانی وابسته به نظر پزشک است. اما به طور معمول بین 6 تا 12 جلسه فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر به بیمار پیشنهاد می‌شود.

تمرینات فیزیوتراپی پس از عمل دیسک کمر شامل چه مواردی می‌شود؟

انجام ماساژ و فیزیوتراپی دستی، استفاده از دستگاه‌های فیزیوتراپی، تمرینات فعال فیزیوتراپی، سرما یا گرما درمانی و… از جمله مواردی هستند که پس از عمل جراحی برای بیماران انجام می‌گیرد. عموما پس از 4 الی 6 هفته بعد از عمل جراحی، بیماران می‌توانند جلسات فیزیوتراپی خود را آغاز نمایند تا بهبودی کامل و بازیابی توان آن‌ها در ناحیه کمر هرچه سریع‌تر اتفاق بیافتد.

در جلسات فیزیوتراپی عموما تمرینات جهت تحریک بافت‌های عصبی، پایداری ستون فقرات، تقویت عضلات پا و… انجام می‌شوند.

 

انواع کمر درد

درواقع کمر از وزن قسمت‌های فوقانی بدن پشتیبانی کرده و امکان فعالیت‌های روزمره را برای انسان فراهم می‌کند. کنترل نواحی پا و لگن توسط اعصاب موجود در این ناحیه انجام می‌شود؛ بنابراین با توجه به این موضوع حتی کوچک‌ترین درد و عدم تعادلی هم می‌تواند روی کیفیت راه رفتن شما تأثیر بسزایی داشته باشد.

به‌عنوان‌مثال سیاتیک موجب فشرده شدن عصب سیاتیک شده که در پی این امر فرد دچار درد شدید، ضعف عضلات، بی‌حسی و محدودیت درحرکت خواهد شد. دیسک‌های فتق سبب التهاب، درد مزمن و همچنین فشرده‌سازی اعصاب خواهند شد.

گاهی اوقات، کمر درد ممکن است به دلیل یک بیماری یا شرایط خاص ایجاد شود که آن عبارت‌اند از:

  • تومورها
  • عفونت‌ها
  • فیبرومیالژیا
  • پوکی استخوان
  • آرتروز

عملکرد فیزیوتراپ به این‌گونه است که علاوه بر علت کمر درد، به علائم آن‌هم نیز توجه خواهد کرد. اکثر بیماران با انجام فیزیوتراپی کمر، تنها بعد از طی چند جلسه به تسکین درد و بهبودی خواهند رسید. فیزیوتراپیست با توجه به نیاز بیمار، ممکن است برنامه ورزشی، ماساژ یا اقدامات پیشگیرانه را توصیه و تجویز کند.

درد کمر بر اساس همان ناحیه از کمر که دچار مشکل شده، می‌تواند به چند نوع مختلف تقسیم شود که در ادامه به‌طور کامل به شرح آن خواهیم پرداخت.

  • درد کمر در بخش‌های میانی

 این نوع کمر درد ازلحاظ پزشکی تحت عنوان کوکسیدینیا (درد استخوان ران یا استخوان شکمی) شناخته خواهد شد. درواقع این درد قسمت کمر و نواحی اطراف آن مثل باسن، بخش‌های فوقانی ران و نواحی کشاله ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد. درد کمر در ناحیه میانی، از رایج‌ترین انواع کمر درد در میان افراد می‌باشد.

  • کمر درد در بخش فوقانی

در این مورد درد بین ستون فقرات و گردن پخش‌شده و فرد را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. سفتی شدید و ناراحتی در گردن و شانه را می‌توان از دیگر نشانه‌های آن دانست.

  • درد در سمت چپ کمر

در برخی شرایط ممکن است شما کمردرد را در سمت چپ پایین کمر احساس کنید. این نوع کمردرد احتمالا بخاطر تنگی کانال نخاعی بروز پیدا کرده است.

  • درد در سمت راست کمر

دلیل اصلی درد در قسمت پایین و سمت راست کمر، پارگی دیسک است. همچنین درد ناشی از سیاتیک هم می‌تواند یکی از دلایل این نوع کمردرد باشد.

برای آشنایی بیشتر با طبقه بندی انواع کمر درد می‌توانید مقاله مربوطه را در سایت برجیس مطالعه نمایید.

روش‌های درمانی فیزیوتراپی کمر

مهم ترین دلایل کمر درد

در این بخش می‌خواهیم به دلایل شایع و مهمی که موجب ایجاد کمردرد در افراد می‌شود اشاره کنیم. باید بدانید که کمردرد در زنان به دلیل یائسگی یا بارداری و فشارهای زایمان شایع‌تر است. اما این‌ها تنها دلایل کمردرد در زنان نبوده و ما اطلاعات جامعی را در مورد تمامی این دلایل به صورت یک مقاله در اختیار شما قرار داده‌ایم.

آرتروز کمر

شاید بتوان گفت شایع ترین بیماری ستون فقرات آرتروز کمر می‌باشد. این یک بیماری التهابی در مفاصل است که به دلیل فرسایش غضروف سر استخوان‌ها در مفصل اتفاق می‌افتد. آرتروز به جز ستون فقرات و کمر در دست، زانو و لگن هم ممکن است اتفاق بیافتد.

آرتروز عموما با بالا رفتن سن شایع‌تر می‌شود. این مسئله هم به دلیل ساییدگی و فرسایش مفاصل در گذر عمر است. با ساییده شدن مهره‌های کمر بر روی هم، افراد کمر درد می‌شوند و یا در حرکت خود محدودیت احساس می‌کنند.

موثرترین درمان کمر درد و آرتروز را می‌توان فیزیوتراپی کمر زیر نظر متخصص دانست. شما می‌توانید فیزیوتراپی را در مراکز درمانی و یا در خانه انجام دهید. در ابتدای شروع تمرینات فیزیوتراپی بهتر است که این کار به همراهی یک متخصص اتفاق بیافتد اما به مرور شما می‌توانید با خرید دستگاه‌های فیزیوتراپی خانگی اقدام به درمان کمر درد خود در منزل بکنید.

درد عصب سیاتیک

یکی دیگر از دلایل شایع کمر درد فشار آمدن به عصب سیاتیک (Sciatica) و درد در این بخش است. در صورتی که بخواهید تشخیص دهید درد کمر به دلیل فشار عصب سیاتیک است باید به وجود درد در باسن، پشت ران و ساق پا توجه کنید.

عصب سیاتیک در واقع یکی از بزرگترین اعصاب بدن شما است که در بخش انتهایی ستون فقرات واقع شده و به سمت استخوان لگن و ساق پا ادامه می‌یابد. از دیگر علائمی که می‌توان جز درد سیاتیک دانست، گزگز اندام‌های تحتانی و ضعف در پاها هستند.

درمان درد عصب سیاتیک با فیزیوتراپی کمر

فیزیوتراپی کمر از تاثیرگذارترین راه های درمان درد عصب سیاتیک می‌باشد. هرچند که برخی پزشکان عمل جراحی را به افراد توصیه می‌کنند. اما بر اساس گزارش برخی بیماران، فیزیوتراپی می‌تواند حتی از عمل جراحی نیز کارآمدتر باشد.

در واقع شما با انجام تمرینات فیزیوتراپی کمر کمک می‌کنید تا عضلات درگیر در قسمت عصب سیاتیک تقویت شوند و از این راه بتوانند موجب کاهش درد شما شود.

تنگی کانال نخاعی

یکی دیگر از عارضه‌هایی که موجب کمر درد در افراد می‌شود، تنگی کانال نخاعی است. این بیماری می‌تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. با کاهش فضای موجود در نخاع، فشار بر روی نخاع و رشته‌های عصبی در مجاورت دیسک کمر و گردن بیشتر می‌شود و این عارضه می‌تواند کمر درد و گردن درد را به همراه داشته باشد.

شما با انجام فیزیوتراپی کمر و یا فیزیوتراپی سر و گردن می‌توانید علائم دردناک این عارضه را کمتر کنید. این بیماری می‌تواند سایر اندام‌های بدن شما را نیز درگیر کند. در برخی موارد دیده شده که تنگی کانال نخاعی موجب زانو درد نیز می‌شود.

بیرون زدگی یا فتق دیسک کمر

از دیگر علل شایع کمر درد می‌تواند بیرون زدگی دیسک کمر باشد. این بیماری می‌تواند برای بیمار محدودیت حرکتی ایجاد کند و درد بسیار شدیدی دارد. در صورتی که بیرون زدگی بسیار زیاد باشد، ممکن است اندام‌های تحتانی را فلج کرده و یا موجب بی اختیاری ادرار و مدفوع شود. در این شرایط جراحی تنها راه درمان است.

اما در صورتی که این عارضه تا این حد در بدن بیمار شدت پیدا نکرده باشد، می‌توانید با فیزیوتراپی کمر، عوارض آن را کم کنید و به مرور بهبودی برای بیمار حاصل خواهد یافت.

سندروم پیریفورمیس

این سندروم نیز می‌تواند دلیل دیگری برای کمر درد افراد باشد. این سندروم نوعی آسیب عصبی به اندام‌های تحتانی افراد است. عضله پیریفورمیس یک عضله در نزدیکی بالای مفصل ران در باسن است که می‌تواند در حرکت اندام تحتانی نقش پررنگی داشته باشد.

در صورتی که این عضله دچار اسپاسم شود، عصب سیاتیک شما را درگیر می‌کند و درد شدیدی در باسن و لگن ایجاد خواهد شد. هرچند که به راحتی و با چند جلسه درمان فیزیوتراپی کمر می‌توانید این عارضه را درمان کنید و درد را در بخش لگن، پشت ران و کمر کم کنید.

انواع روش های فیزیوتراپی کمر

از جمله روش های فیزیوتراپی کمر باید به درمان‌های زیر اشاره کنیم. علاوه بر مواردی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، این مورد را هم باید ذکر کنیم که در یک مقاله از سایت برجیس ما به توضیح روش های درمان کمردرد در خانه پرداخته‌ایم. به این صورت شما می‌توانید با مصرف داروهای گیاهی یا انجام تمرینات ورزشی کمردردهای جزئی را بهبود بخشید. برای مطالعه مقاله اینجا کلیک کنید.

فیزیوتراپی فعال

فیزیوتراپی فعال که همراه با حرکات ورزشی مناسب باشد، یکی از روش‌های فیزیوتراپی کمر است. در صورتی که فردی تمرینات فیزیوتراپی کمر خود را آغاز کرده باشد، احتمالا حدود 8 الی 12 می‌تواند نتایج آن را بر روی دردهای مزمن کمر خود احساس کند.

به طور عمومی پزشکان به این نتیجه رسیده‌اند که بیماران دارای دردهای مزمن ناحیه کمر، تحرک زیادی در طول روز ندارند. به همین منظور نیز به آن‌های فیزیوتراپی فعال کمر را به صورت پیش رونده توصیه می‌کنند. به این صورت با توجه به جلو رفتن در جلسات فیزیوتراپی، تمرینات سخت‌تر و شدیدتر می‌شود و اول راه فشار زیادی به بیمار وارد نمی‌آید.

برای آشنایی با بهترین و مناسب ترین ورزش ها برای دیسک کمر و کمر درد اینجا کلیک کنید.

فیزیوتراپی منفعل

فیزیوتراپی غیر فعال یا منفعل به نوعی از فیزیوتراپی کمر نسبت داده می‌شود که عموما به صورت درمان دستی یا با دستگاه‌های فیزیوتراپی و توسط متخصص فیزیوتراپ انجام می‌گیرد. این نوع فیزیوتراپی به صورت تمرینات دستی که روی بدن بیمار انجام می‌شود، موجب افزایش دامنه حرکتی فرد خواهد شد.

هرچند که ماساژ درمانی یا تحریک عصب الکتریکی، اولتراسوند، لیزر درمانی از دیگر راه‌های انجام فیزیوتراپی غیر فعال است که در ادامه بیشتر راجب آن توضیح خواهیم داد.

تحریک عصب الکتریکی (TENS)

تحریک عصبی الکتریکی با ولتاژ کم که از راه پوست انجام می‌شود نوعی از فیزیوتراپی کمر است. در این روش از 4 الکترود در ناحیه درد استفاده می‌شود که شدت الکتریکی 10 تا 30 میلی آمپر را در فرکانس بین 40 تا 150 هرتز برای مدت زمان نیم ساعت الی یک ساعت به بدن وارد می‌کند. با انجام این روش می‌توان درد بیمارانی را که سندروم درد عصبی یا اسکلتی عضلانی دارند بهبود بخشید.

فیزیوتراپی کمر به روش TENS

اولتراسوند (Ultrasound)

در این روش از فیزیوتراپی کمر با استفاده از امواج صوتی دارای فرکانس بالا باعث می‌شوند تا بافت‌های عمیق گرم شده و موجب افزایش جریان خون در آن بافت‌ها می‌شوند. به این صورت التهابات مزمن کاهش پیدا کرده و بافت نرم‌تر می‌شود و انعطاف پذیری بیشتری پیدا می‌کند که در نهایت به کاهش درد ختم خواهد شد.

کاربرد این روش بیشتر برای درمان بیماری‌های اسکلتی عضلانی است. در صورتی که بیمار دچار اسپاسم عضلانی شده باشد یا درد مزمن در ناحیه مفصل و تاندون احساس کند، این روش می‌تواند به او در بهبود وضعیتش کمک زیادی نماید.

استفاده از کرست و بریس

انواع مختلفی از بریس‌های آماده یا حتی سفارشی وجود دارند که برای پوشاندن پایین تنه استفاده می‌شوند. این بریس‌ها که به آن‌ها کرست هم گفته می‌شود عموما در جنس‌های مختلف و با ماهیت نرم و سفت در بازار موجود می‌باشند.

استفاده از بریس یا کرست می‌تواند به نوعی از ساختار خارجی ستون فقرات و کمر شما حمایت کرده و فشار را از روی آن‌ها بردارد. این بریس‌ها عموما برای آسیب دیدگی کمر، درد مفاصل، نخاع و یا مهره‌های کمر کاربرد دارند.

جهت اطلاع بیشتر از کاربردهای کمربند طبی روی لینک کلیک کنید.

طب سوزنی (Acupuncture)

همانطور که می‌دانید طب سوزنی یکی از روش‌های درمان درد در بدن می‌باشد که ترکیب آن با دارو و فیزیوتراپی کمر می‌تواند دردهای مزمن در این ناحیه را تا حد زیادی بهبود بخشد. با ورود این سوزن‌ها اندروفین به عنوان یک مسکن طبیعی ترشح شده و گردش خون بهبود پیدا می‌کند.

فیزیوتراپی کمر به روش طب سوزنی

آب درمانی

آب درمانی خواص زیادی دارد. بیمار با کمک فیزیوتراپیست در استخر آب گرم شروع به قدم زدن می‌کند یا در وان گردی می‌نشیند، این کار به کاهش استرس عضلات کمک می‌کند. آب با خاصیت ضد التهابی خود به بهبود دیسک کمر کمک زیادی می‌کند.

در صورتی که بخواهید در مورد آب درمانی و تاثیرات آن بر بهبود کمر درد و دیسک کمر بیشتر بدانید، می‌توانید مقاله مربوطه را در سایت برجیس مطالعه نمایید.

گرما یا سرمادرمانی

فیزیوتراپیست از گرما برای افزایش سرعت جریان خون در سراسر بدن استفاده می‌کند. خون با اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و تأمین مواد غذایی مورد نیاز آن‌ها، به بهبود عضو آسیب‌دیده کمک به‌سزایی می‌کند.

فیزیوتراپیست زمانی از سرما برای درمان دیسک کمر استفاده می‌کند که بیمار دچار التهاب و اسپاسم عضلانی شده است. در این روش فیزیوتراپی دیسک کمر، سرما جریان خون را کاهش می‌دهد تا التهاب کمتر شود.

لیزر درمانی

لیزر درمانی یک انتخاب محبوب در فیزیوتراپی دیسک کمر است. در این روش از نور لیزر برای کاهش التهاب و آدم دیسک استفاده می‌کنند.

وقتی بیمار درد زیادی دارد، فیزیوتراپیست برای کاهش آن از لیزر استفاده می‌کند. به این صورت که لیزر با اثر بر گیرنده‌های عصبی درد، جلوی انتقال پیام به مغز را می‌گیرد و به‌همین خاطر درد از بین می‌رود.

همچنین در برخی شرایط جراحی دیسک با استفاده از لیزر انجام می‌شود که برای آشنایی بیشتر با این روش ما در مقاله لینک داده شده اطلاعات جامعی در اختیارتان قرار داده‌ایم.

مگنت تراپی (Magnet therapy)

مگنت تراپی یکی دیگر از روش‌های فیزیوتراپی دیسک کمر برای درمان این بیماری و از نوع غیرتهاجمی است. با قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی ثابت، یون‌های موجود در بدن بیمار شروع به حرکت می‌کنند و این کار جریان خون در عضو آسیب‌دیده را افزایش می‌دهد.

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، افزایش جریان خون باعث مقدار اکسیژن‌رسانی و غذارسانی به بافت‌ها را زیاد می‌کند و در نتیجه باعث بهبود عضو آسیب‌دیده می‌شود.

مگنت تراپی به عنوان روشی جهت انجام فیزیوتراپی کمر

همچنین باید بدانید که استراحت یکی از اصلی‌ترین روش های درمان کمردردهای مقطعی است. در واقع شما باید با شرایط استراحت برای درمان دیسک کمر آشنایی داشته باشید تا پس از جراحی یا در صورت آسیب دیدگی بتوانید با استراحت کردن درد کمر خود را بهبود بخشیده و فرصت ترمیم به آن بدهید.

تمرینات فیزیوتراپی کمر

برای کاهش کمردرد بهترین تمرین های ورزشی حرکاتی هستند که عضلات شکم و ستون فقرات شما را کشش بدهد و باعث تقویت عضلات شود. تقویت این عضلات به تناسب وضعیت بدنی کمک می کند و ستون فقرات در حالت صحیحی قرار می گیرد. این تمرینات را عموما طی جلسات فیزیوتراپی به افراد می‌دهند تا به تقویت عضلات‌شان منجر شده و درد را بهبود بخشد. قبل از انجام تمرینات فیزیوتراپی کمر، برای گرم شدن عضلات می توانید دوش آب گرم بگیرید، یک زیرانداز مناسب پهن کنید و برای شروع حرکات ادامه آماده شوید. اگر از کمر درد رنج می برید، در ادامه همراه تیم برجیس باشید تا برخی از تمرینات فیزیوتراپی کمر را به شما آموزش دهیم:

کشش همسترینگ در حالت ایستاده

یک چهارپایه به ارتفاع 40 سانتی متری را انتخاب کنید و پاشنه پایتان را روی آن قرار دهید. زانویتان را صاف کنید. برای اینکه کشش ملایمی در عضلات ران حس شود، باید پا را جلو ببرید و لگن را خم کنید. حواستان باشد شانه ها صاف بماند و کمرتان خم نشود. این حرکت را برای هر پا 3 نوبت انجام دهید و 15 تا 30 ثانیه در همان حالت پایتان را نگه دارید.

کشش همسترینگ در حالت ایستاده

بالا بردن چهار دست و پا

به حالت چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید. به این صورت ستون فقرات را محکم کنید که شکم را به طرف داخل بکشید و عضلات را منقبض کنید. در این حالت دست و پای مخالف تان را بالا برده و 5 ثانیه نگه دارید. برای هر سمت 10 بار این تمرین را انجام دهید.

ورزش گربه و شتر

کف دست ها و زانوهایتان را روی زمین بگذارید. شکم و کمر را به طرف پایین به مدت 5 ثانیه انحنا دهید. کمرتان را به سمت بالا انحنا دهید و مجدد 5 ثانیه در همان حالت نگه دارید.

ورزش گربه و شتر

خم کردن لگن

روی زمین به حالتی که صورتتان رو به سقف باشد بخوابید. کف پاهایتان را روی زمین بگذارید. با کشیدن شکم به داخل، کمر را به زمین فشار دهید تا گودی کمرتان صاف شود. 15 ثانیه در این حالت بمانید و بعد عضلات‌تان را به حالت آرامش برگردانید. 5 تا 10 بار این حرکت را در طول روز تکرار کنید.

دراز و نشست نیمه کامل

مثل تمرین دراز و نشست روی زمین بخوابید. عضلات شکم را منقبض کنید تا به سمت داخل برود. دست ها را به سمت جلو بکشید و نفس را حبس کنید. کشش دست ها را تا جایی ادامه دهید که شانه های تان از زمین جدا شوند و تا 3 ثانیه در همان حالت بمانید. سپس روی زمین دراز بکشید تا عضلات منبسط و به حالت استراحت دربیایند. بهتر است این تمرین را در دو ست 15تایی انجام دهید. می توانید دست‌هایتان را پشت سر قلاب کرده و آرنج هایتان را به طرفین ببرید تا تمرین سخت تری داشته باشید.

دراز و نشست نیمه کامل

صاف شدن

برای 5 دقیقه به شکلی بخوابید که شکم‌تان روی زمین باشد. می توانید برای احساس راحتی بیشتر از یک بالشت هم استفاده کنید. بعد از گذشت 5 دقیقه آرنج هایتان را روی زمین بگذارید و بازهم 5 دقیقه در همین حالت بمانید.

کشش گلوئتال

طوری روی زمین بخوابید که پشت تان روی زمین قرار بگیرد. مچ پای راست را روی زانو چپ بگذارید و ران چپ را با دست به سمت شکم به مدت 15 تا 30 ثانیه بکشید. کشش را تا جایی ادامه دهید که در قسمت باسن و لگن خارجی هم احساس شود. برای هر پا سه بار این حرکت را تکرار کنید.

کشش گلوئتال

ساید پلانک

بطوریکه پا، لگن و شانه در یک راستا قرار بگیرد روی زمین بخوابید. روی ساعد خود تکیه کرده و بدن‌تان را به سمت بالا بکشید تا جاییکه لگن از زمین جدا شود. سعی کنید تعادل را روی ساعد و قسمت خارجی پا حفظ کنید. تا 15 ثانیه در این حالت بمانید. بهتر است برای اثرگذاری بیشتر تلاش کنید تا 1 دقیقه در این حالت بمانید.

در کنار این موارد ورزش های زیر به بهبود کمر درد شما کمک می کند:

  • دوچرخه سواری
  • اسکی
  • پیاده روی
  • شنا
  • یوگا
  • تای چی
  • پیلاتس.

سوالات متداول در مورد فیزیوتراپی کمر

فیزیوتراپی رشته ای پزشکی است که با استفاده از ابزارهای مشخص و یا تمرینات ورزشی مناسب به بیمار کمک می‌کند تا هر نوع آسیب دیدگی در ناحیه کمر را بهبود بخشد. در مورد بسیاری از عارضه‌های این اندام، فیزیوتراپی کمر می‌تواند درمان قطعی بوده و یا اینکه مکمل روش‌های درمانی دیگر به حساب بیاید.

از برخی فواید و مزایای فیزیوتراپی کمر می‌توان به افزایش دامنه حرکتی، کاهش درد در ناحیه کمر، بهبود راه رفتن، افزایش تعادل و… اشاره نمود.

کاهش التهاب به کمک یخ، نوشیدن مایعات زیاد، پیگیری تمرینات و ورزش ها در منزل، دوش آب گرم جهت افزایش گردش خون و… برخی از اقداماتی هستند که باید بعد از فیزیوتراپی کمر آن‌ها را انجام داده تا هم از درد پیشگیری کنید و هم روند درمان را تسریع بخشید.

احساس سوزش و ناراحتی در ناحیه آسیب دیده و یا شدت گرفتن درد از عوارض فیزیوتراپی کمر می‌باشد که عموما وابسته به فیزیوتراپ بوده و توصیه می‌شود در صورت عدم بهبود آن به متخصص دیگری مراجعه نمایید.

باید بدانید که فیزیوتراپی کمر با توجه به میزان آسیب، ناحیه آسیب، تعداد جلسات مورد نیاز و روش درمانی توصیه شده توسط پزشک، می‌تواند متفاوت باشد. به صورت کلی هزینه هر جلسه فیزیوتراپی در مراکز درمانی بین 400 تا 1 میلیون تومان است.

فیزیوتراپی فعال و فیزیوتراپی منفعل از انواع روش های فیزیوتراپی کمر به حساب می‌آیند. در فیزیوتراپی فعال، متخصص به شما کمک می‌کند تا با انجام تمرینات و ورزش‌های مشخص به افزایش قدرت عضلاتتان کمک کنید تا ستون فقرات شما را حمایت کرده و فشار را از روی مهره‌های کمر بردارد. در فیزیوتراپی منفعل نیز با کمک تکنولوژی و دستگاه‌ها و روش‌ها دیگر به شما در بهبود آسیب کمک می‌کنند.

بهتر است برای تشخیص بهتر به پزشک مراجعه نمایید. اما به صورت کلی پزشکان به شما مصرف قرص های ضد التهابی نظیر متوکاربامول، ناپروکسن و ایبوپروفن را پیشنهاد می‌کنند.

بیرون زدگی یا فتق دیسک کمر از جمله عارضه‌هایی است که می‌توان آن را با فیزیوتراپی درمان کرد. باید توجه داشته باشید که در صورت شدت گرفتن این عارضه و احتمال آسیب به نخاع احتمالا پزشک توصیه می‌کند که جراحی انجام شود. اما در بیشتر مواقع این عارضه با فیزیوتراپی یا درمان های سنتی بهبود میابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به تجهیزات پزشکی برجیس ميباشد | طراحی سايت و سئو توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ پارس وب