لوگو برجیس
فیزیوتراپی پا

فیزیوتراپی پا در منزل✔️فواید فیزیوتراپی پا✔️تمرینات آن

سلامتی یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که همه ما برای آن اهمیت و ارزش زیادی قائل هستیم. مشکلات حرکتی اندام‌های مختلف می‌توانند مشکلات زیادی برای ما ایجاد کنند. پا یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن است که سالم بودن آن اهمیت بالایی دارد.
در این مطلب تلاش می‌کنیم شما را با فیزیوتراپی پا به عنوان یکی از راه‌های درمان درد در این ناحیه بیشتر آشنا کنیم و با معرفی تعدادی ورزش کاربردی به شما کمک کنیم تا در منزل بتوانید درد پا خود را تا حدود زیادی بهبود ببخشید.

فیلم فیزیوتراپی پا؛ تمرینات موثر در کاهش درد پا

ما در این بخش برای شما فیلم فیزیوتراپی پا را آماده کرده‌ایم تا با تمرینات مناسب جهت کاهش درد پا و تقویت عضلات آن آشنا شوید.

در صورتی که دچار آسیب در ناحیه پا شده باشید، یافتن علت پا درد و انجام تمرینات آموزش داده شده در این ویدیو به شما کمک می‌کند تا این اندام از بدن خود را بازیابی نمایید.

در صورتی که در ناحیه زانو، ران پا، مچ یا حتی ساق پا احساس درد می‌کنید، پس از مراجعه به دکتر و در کنار راه درمانی پیشنهادی او، می‌توانید با انجام این تمرینات سرعت بهبود را افزایش دهید.

انواع روش های فیزیوتراپی پا

برای درمان آسیب یا بهبود عملکرد پا باید از انواع روش‌های فیزیوتراپی پا و تمرین‌های مخصوص آن کمک بگیرید که از میان آن‌ها می‌توانیم به درمان‌های زیر اشاره کنیم. شما می‌توانید برای کاهش درد پا، پس از اینکه با پزشک مشورت کردید، اقدام به استفاده از روش های درمان خانگی پا درد کنید. بسیاری از این روش‌ها می‌توانند در کنار جلسات فیزیوتراپی پا، کمک زیادی به بهبود درد شما بکنند.

کمپرس گرم و سرد

استفاده از کمپرس به بهبود جریان خون در بدن کمک می‌کند و در نتیجه روند درمان پای شما را سرعت می‌بخشد. علاوه بر این‌ها اگر عضو آسیب دیده دچار التهاب شده باشد، کمپرس سرد ورم آن را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

مگنت تراپی

مگنت تراپی یا درمان مغناطیسی همان‌طور که از نام آن می‌توانید حدس بزنید، از امواج مغناطیسی برای درمان ناحیه آسیب‌دیده استفاده می‌کند. این روش تأثیر بسیاری روی تسکین انواع دردهای عضلانی دارد.

مگنت تراپی یکی از روش های فیزیوتراپی پا برای کاهش درد و درمان عارضه در این اندام

الکتروتراپی

الکتروتراپی یا درمان با الکتریسیته روش دیگری از فیزیوتراپی پا است که در آن اعصاب این بخش از پا را به کمک الکتریسیته تحریک می‌کنند و مکانیزم خود درمانی آن را به‌کار می‌اندازند.

اولتراسوند

اولتراسوند نوعی دیگری از روش‌های درمانی است که به کمک امواج صوتی انجام می‌شود. در این روش برخلاف سایر درمان‌ها بدون نیاز به تزریق مواد شیمیایی یا استفاده از مسکن، می‌تواند به کاهش درد در ناحیه آسیب‌دیده کمک کند.

لیزر درمانی

در فیزیوتراپی پا به کمک لیزر عضله‌های بدن را تحریک می‌کنند تا کلاژن بسازند. در این صورت بدن روند طبیعی درمان را طی می‌کند و علاوه بر این‌که درد را کاهش می‌دهد، بافت آسیب‌دیده بدن را نیز ترمیم خواهد کرد.

اوزون درمانی

اوزون درمانی در فیزیوتراپی پا یکی از روش‌هایی است که درد را در این ناحیه بسیار سریع تسکین می‌دهد. با این روش به بخش آسیب دیده پا فشار کمتری وارد می‌شود و در نتیجه التهاب آن کاهش می‌یابد. با اوزون درمانی اکسیژن بیشتری به بافت آسیب‌دیده می‌رسد. همچنین در این روش جریان خون در بافت‌ها افزایش می‌یابد و تاندون‌های پا بهتر ترمیم می‌شوند. (What Is Ozone Therapy)

استفاده از کفی و کفش طبی

یکی از مواردی که در طول درمان با فیزیوتراپی پا باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید، استفاده از کفش‌های طبی است. معمولاً متخصصان برای تصحیح عدم تعادل بیومکانیکی پا، کنترل پرونیشن یا چرخش بیش از حد داخلی پا، مراقبت از رباط و تاندون‌های متصل شده به استخوان پاشنه پا کفی‌های طبی تجویز کنند. کفی طبی در کاهش درد پا عملکرد بسیار موثری دارد.

ماساژ درمانی

فیزیوتراپیست در این روش تمرکز حرکات خود را روی محل آسیب دیده پا شما می‌گذارد. این ماساژ به‌طور دایره‌ای و بسیار عمقی انجام می‌شود و در کاهش درد پا مؤثر است.

شاک ویو تراپی

شاک ویو تراپی (ESWT) پارگی‌های بسیار کوچکی را در بافت‌ها ایجاد می‌کند که در تحریک استخوان‌سازی و ترمیم بافت‌ها مؤثر است. این کار را با سه روش زیر انجام می‌دهند:

  • الکتروهیدرولیک
  • الکترومغناطیسی
  • پزوالکتریک

شاک ویو تراپی برای درمان دردهای پا

استراحت

استراحت مهم‌ترین و کارآمدترین بخش در هر درمانی است. بنابراین اولین توصیه پزشکان در هنگام آسیب دیدگی اندام پا، استراحت مداوم و کمک به بهبود ناحیه آسیب‌دیده خواهد بود. سپس در کنار تجویز استراحت، پزشک متخصص برای درمان ناحیه آسیب‌دیده سایر اقدام‌های لازم را انجام می‌دهد.

استفاده از دارو

در صورتی‌که درد شما بیش از اندازه است یا نمی‌توانید آن را تحمل کنید، استفاده از داروهای مسکن می‌تواند به شما کمک کند و همچنین ورم ناحیه آسیب دیده پایتان را کاهش دهد. به عنوان مثال مصرف قرص دیکلوفناک، گاباپنتین و یا سایر داروهای ضد التهابی می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش دردپا شما داشته باشد.

جا انداختن استخوان ناهموار

اگر استخوان در رفته باشد، ابتدا پزشک آن را جا می‌اندازد و سپس آن را به کمک آتل یا گچ تا بهبودی کامل ثابت نگه می‌دارد. در واقع پیش از پیگیری جلسات فیزیوتراپی پا باید دکتر مطمئن شود که استخوان پا دچار شکستگی یا در رفتگی نشده باشد. هرچند که بعد از جراحی استخوان شکسته یا جا انداختن آن، باز هم برای بازیابی دامنه حرکتی پزشکان فیزیوتراپی را توصیه می‌کنند. اما توجه داشته باشید که این تحت شرایطی است که استخوان پا چند هفته استراحت کرده و فرصت ترمیم را داشته است. پس از آن برای افزایش سرعت درمان، فیزیوتراپی پا می‌تواند کمک کننده باشد.

استفاده از بریس پا

بریس نوعی محافظ است که در طول درمان فیزیوتراپی پا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این درمان برای آسیب‌های جزئی کاربرد دارد و با محدود کردن حرکت پا در محل آسیب، جلوی اعمال فشار بیش از اندازه به آن‌ها را می‌گیرد.

استفاده از بریس پا یکی از روش های فیزیوتراپی پا می باشد.

فیزیوتراپی پا با دستگاه

با توجه به بررسی وضعیت بدنی فرد و نیاز آن ممکن است دکتر راه‌های مختلفی را برای فیزیوتراپی تجویز نماید. به صورت کلی انجام فیزیوتراپی در سه شکل فیزیوتراپی پا با دستگاه، فیزیوتراپی پا با درمان‌های دستی و فیزیوتراپی پا با تمرین‌های درمانی ممکن است.

حال اگر بخواهید بدانید که فیزیوتراپی با دستگاه به چه صورت انجام می‌گیرد و دستگاه‌های فیزیوتراپی چگونه کار می‌کنند؛ باید بگوییم که این دستگاه‌ها عموما با تحریک الکتریکی تلاش می‌کنند تا درد و التهاب را در عضلات مد نظر کاهش دهند.

این دستگاه‌ها دارای جریان‌های مختلفی هستند که می‌توان به جریان فارادیک، جریان تنس (TENS) و جریان اف ای اس (FES) اشاره نمود. جریان فارادیک جهت کنترل اعصاب کاربرد دارد، جریان تنس برای کنترل درد استفاده می‌شود و جریان اف اس ای جهت بازآموزی عضلانی در بیماران بکار گرفته می‌شود.

در این میان لیزرتراپی نیز جهت کاهش التهاب و درد و افزایش تحریک در عضو مورد نظر پزشک کاربرد داشته و تاثیرگذار است. اما دستگاه‌های دیگری هم هستند که در فیزیوتراپی پا از آن‌ها استفاده می‌شود و در درمان عارضه‌های مختلف و بهبود درد این ناحیه تاثیر زیادی دارند.

تمرینات فیزیوتراپی پا

قبل از شروع روتین فیزیوتراپی پا، با 5 تا 10 دقیقه فعالیت سبک مانند پیاده روی یا دوچرخه سواری، بدن خود را گرم کنید. سپس انجام تمرین‌های زیر به شما کمک می‌کند، سلامت را به اندام آسیب‌دیده خود برگردانید.

کشیدن مچ پا به بالا

کشش استاتیک باعث بهبود حرکت پا به سمت بالا یا دورسی فلکشن مچ پا در صورت ترکیب با مراقبت‌های استاندارد می‌شود. می‌توانید این تمرین را زمان مراجعه برای فیزیوتراپی پا، به‌صورت نشسته یا با ایستادن و نگه داشتن دیوار انجام دهید.

  1. انگشتان پای خود را به سمت بالا بگیرید، طوری که می‌خواهید انگشتان آن را به جلوی ساق پا ببرید.
  2. این وضعیت را برای 30 ثانیه نگه دارید.
  3. این حرکت را 5 بار برای هر پا تکرار کنید.

کشیدن مچ پا به پایین

این تمرین به افزایش پلانتارفلکسیون مچ پا (حرکت پا به سمت پایین) و تقویت عضلات پشت ساق پا (ساق پا) کمک می‌کند. نحوه انجام آن طبق اصول فیزیوتراپی پا، براساس زیر است.

  1. پا و انگشتان پا را تا جایی که می‌توانید به سمت پایین بگیرید. باید احساس کنید که عضلات ساق پا در پشت ساق پا خم می‌شوند.
  2. این وضعیت را برای 30 ثانیه نگه دارید و تنش ثابت را حفظ کنید.
  3. این حرکت 5 بار برای هر پا تکرار کنید.

اسکوات تک پا

  1. این تمرین را در برنامه فیزیوتراپی پای خود با ایستادن عمودی روی یک پا شروع کنید.
  2. باسن خود را به سمت عقب فشار دهید، مثل این‌که می‌خواهید بنشینید و زانوی خود را در حالت اسکات یک پا خم کنید.
  3. به آرامی به موقعیت شروع بازگردید.
  4. اطمینان حاصل کنید که زانوی خود را با محور پای خود در یک راستا نگه دارید.

یکی از تمرینات فیزیوتراپی پا، اسکوات تک پا می‌باشد.

کشش زانوی خم با دیوار

  1. با دستان خود و دیوار یک مربع تشکیل دهید.
  2. برای حفظ تعادل، دستان خود را به دیوار فشار دهید.
  3. زمان انجام این تمرین برای فیزیوتراپی پای خود، یک پا را پشت سر و دیگری را درست جلویتان قرار دهید.
  4. زانوهای خود را کمی خم کرده و هر دو پاشنه را محکم روی زمین نگه دارید، باسن خود را به سمت جلو فشار دهید تا زمانی که در پشت ساق پایتان احساس کشیدگی کنید.
  5. 30 ثانیه نگه دارید و تنش را حفظ کنید.
  6. با سه ست 10 تایی برای هر پا شروع کنید و تا سه ست 30 تایی تمرین کنید.

حرکت پل با توپ

  1. به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید و یک توپ یا بالش بین آن‌ها قرار دهید.
  2. باسن و شکم را منقبض کنید تا باسن از روی زمین بلند شود. همان‌طور که باسن خود را بلند می‌کنید، توپ را بین پاها فشار دهید.
  3. چند ثانیه لگن را در بالا نگه دارید و در حالی که لگن را پایین می‌آورید، انقباض را رها کنید.

پل تک پا

  1. در این تمرین فیزیوتراپی پا، دراز بکشید و زانوها را حدود 90 درجه خم کنید و باسنتان را برای افزایش مقاومت منقبض کنید.
  2. یک پا را بالا بیاورید و با فشردن عضلات باسن، آن را به سمت بالا فشار دهید و به آرامی پایین بیاورید.
  3. مطمئن شوید که کمر را قوس ندهید.

تمرین لانگ

در ابتدای این تمرین بایدبه صورت طبیعی بایستید و سپس پای چپ خود را به سمت عقب ببرید. در این حالت باید وزن بدن شما روی پنجه پا بیوفتد. پای خود را تا جایی خم کنید که زاویه 90 درجه تشکیل شود.

تمرین لانچ یا لانگ برای تقویت عضلات پا

حالا باید به آرامی به حالت اولیه خود برگشته و این تمرین را تا 20 بار تکرار نمایید. برای هر یک از پاها باید تمرین لانگ را 3 تا 4 ست انجام دهید. با انجام درست این تمرین عضلات چهار سر ران شما قوی خواهد شد و بهتر از قبل می‌توانید تعادل خود را حفظ کنید. زمانی که این تمرین را انجام می‌دهید می‌توانید عضلاتی از بدن که مسئول فعالیت ایمن در کارهای روزمره شما هستند را قوی نمایید.

توجه داشته باشید که انجام دادن اشتباه این حرکت می‌توانید یکی از  دلایل  درد کشاله ران  باشد. بهتر است پایه خود را بیش از اندازه باز نکنید و مراقب باشید زانو شما از سر پنجه پا زیاد جلوتر نرود.

بلند کردن به طرفین

در این تمرین باید در حالت کاملا استاندارد روی زمین بایستید. حالت استاندارد به معنای آن است که ستون فقرات حالت طبیعی داشته باشند و همچنین هر دو پا صاف روی زمین قرار بگیرند.

در مرحله بعدی باید پای راست خود را از جانب، از پای چپ دور کنید. این حالت باید 5 ثانیه طول بکشد و بعد از آن پای خود را به حالت طبیعی اولیه برگردانید. 10 بار باید این تمرین را با پای راست تکرار نمایید و سپس پای دیگر را انتخاب کرده و این تمرین را روی آن نیز برای 10 بار انجام دهید. به مدت زمانی که پای چپ خود را باید بلند کنید دقت کرده و حتما بعد از 5 ثانیه آن را به حالت طبیعی برگردانید.

هدف از تمرین بلند کردن پا به طرفین این است که عضله سرینی متوسط قوی شده و تمرینات موثری روی آن انجام شود. اگر زمانی که با یک پا جا به جا می‌شوید، تعادل مناسبی ندارید، این تمرین را انجام دهید تا تعادل خود را به دست آورده و بتوانید فعالیت‌های روزمره خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. 

برای درمان دردهای مفاصل خود از دستگاه فیزیوتراپی خانگی برجیس استفاده کنید. جهت مشاهده قیمت دستگاه فیزیوتراپی و مقایسه مدل های متنوع دستگاه های فیزیوتراپی خانگی برجیس روی لینک داده شده کلیک کنید.

فیزیوتراپی اندام پا

فیزیوتراپی انگشتان پا

فیزیوتراپی انگشتان پا با انجام حرکت‌های ورزشی

حرکت‌های ورزشی مخصوص در روند درمانی انگشتان پای شما تأثیر بسیاری خواهند داشت. برای بهبود درد یا نقص در انگشتان پای خود می‌توانید از حرکت‌های زیر کمک بگیرید:

  1. روی زمین بنشینید و پاهای خود را دراز کنید. سپس انگشتان پایتان را به سمت بالا و پایین حرکت دهید. هر حالت را به مدت پنج ثانیه حفظ کنید.
  2. روی زمین بنشینید و یک حوله یا کمربند را به دور انگشت شصت پای خود ببندید. آن را به سمتتان بکشید، سپس به مدت پنج ثانیه نگه دارید و رها کنید.
  3. روی دو پای خود بایستید. انگشتان پایتان را به سمت بالا بکشید تا تمام وزنتان روی پاشنه پا قرار بگیرد. بعد از پنج ثانیه به حالت طبیعی بازگردید.

برای مشاهده بیشتر نتیجه این تمرینات فیزیوتراپی انگشتان پا، روزانه هر یک از حرکت‌های بالا را ده مرتبه تکرار کنید.

لازم به ذکر است که یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان صافی کف پا با فیزیوتراپی است. 

فیزیوتراپی مچ پا

تمرین های مناسب مچ پا

بعضی از تمرین‌های ورزشی به بهبود دامنه حرکتی مچ پا کمک می‌کنند و در نتیجه آسیب یا درد آن را کاهش می‌دهند. برای انجام حرکت‌های تمرینی فیزیوتراپی مچ پا که در ادامه معرفی می‌کنیم، از درد به‌عنوان راهنما استفاده کنید و به آرامی و در طول زمان دامنه حرکتی مچ پای خود را افزایش دهید.

کشش روی پا

در حالت نشسته یا ایستاده، یکی از پاهای خود را روی هوا بلند کرده و سپس انگشتانتان را خم کنید و به سمت پایین بکشید. مواظب باشید که فشار زیادی به مچ پای خود وارد نکنید. بعد از پنج ثانیه پا را به حالت اولیه آن بازگردانید. این حرکت را چند بار در طول روز روی هر پا انجام دهید.

کشش پشت پا

برای انجام این تمرین فیزیوتراپی پا، رو به دیوار بایستید و پنجه پای آسیب‌دیده خود را به آن بچسبانید. در این حالت پاشنه پا روی زمین قرار دارد و پای شما باید با دیوار یک زاویه 30 درجه را بسازد. پس از گذشت 30 ثانیه پای خود را صاف روی زمین بگذارید و این حرکت را سه بار تکرار کنید.

فراموش نکنید که این ورزش برای تقویت عضله‌های پشت پا است. بنابراین در هنگام انجام آن باید کشش را در پشت پای خود احساس کنید و شدت آن در حد دردناکی نباشد.

کشش به کمک کش ورزشی

در حالی که روی زمین نشسته‌اید و پاهای خود را دراز کرده‌اید، یک سر کش را به پایه‌ای محکم کنید و سر دیگر آن را کمی پایین‌تر از روی انگشتان پای خود قرار دهید. حال به آرامی روی پا را به سمت خود بکشید، چند ثانیه نگه دارید و سپس به سمت خارج بدن بکشید. این حرکت را روزانه ده بار روی هر پای خود تکرار کنید.

کشش به کمک کش ورزشی یکی از روش های فیزیوتراپی مچ پا

تمرین تعادل

بخشی از فیزیوتراپی پا مربوط به حفظ تعادل است. برای این منظور زیر یک پا حوله قرار دهید و تلاش کنید روی آن پا بایستید. تا حد ممکن تعادل خود را نگه دارید و سپس به آرامی پای دیگر را روی زمین بگذارید. حد مطلوب این است که بتوانید دو دقیقه تعادل خود را حفظ کنید که با تکرار مداوم این ورزش در روز، ممکن خواهد شد.

تمرین‌های تقویت‌کننده عضله‌ها در فیزیوتراپی مچ پا

بعد از انجام تمرین‌های بالا و بهبود ناحیه آسیب‌دیده، نباید تمرین‌های مختلف فیزیوتراپی مچ پا را متوقف کنید. بهتر است در ادامه به ورزش‌های تقویت‌کننده عضله‌ها بپردازید تا از آسیب رسیدن به آن‌ها در آینده جلوگیری کنید.

برای این منظور می‌توانید ورزش‌های زیر را به‌صورت روزانه انجام دهید.

  1. کش ورزشی را کنار انگشتان پا قرار دهید و سپس مچ را به سمت چپ و راست خود حرکت دهید. این حرکت را ده مرتبه تکرار کنید.
  2. سعی کنید با کشش مچ و انگشتان پای خود، پارچه‌ای را از روی زمین بلند کنید. این کار به تقویت عضله‌های مچ و انگشتانتان کمک خواهد کرد
  3. در حالتی که نشسته‌اید یک توپ نرم را با کف پای خود به دیوار فشار دهید.

فیزیوتراپی قوزک پا

ورزش‌های فیزیوتراپی قوزک پا

بخش مهمی از فیزیوتراپی قوزک پا انجام تمرین‌های ورزشی مخصوص آن است. برای بهبود و تسریع درمان می‌توانید تمرین‌های زیر را به‌طور مداوم و روزانه انجام دهید. زمان انجام آن‌ها دقت کنید به عضله خود فشار بیش از حد وارد نکنید و هر زمان احساس درد شدید داشتید، حرکت را دیگر ادامه ندهید.

تمرین‌های کششی

تمامی حرکت‌های کششی این بخش را به‌صورت نشسته انجام دهید و هر کدام را روزانه ده مرتبه تکرار کنید.

  1. پای خود را بلند کنید و مچ آن را به سمت بالا بکشید. به مدت ده ثانیه پا را در هوا نگه دارید و سپس به آرامی روی زمین برگردانید.
  2. در مرحله از فیزیوتراپی قوزک پا، پاها را دراز کنید و به‌صورت همزمان مچ آن‌ها را به سمت خود بکشانید. ده ثانیه موقعیت آن را حفظ کنید و سپس به حالت طبیعی بازگردانید.
  3. مانند مرحله قبل عمل کنید اما این بار مچ پا را به سمت خارج بدن بکشید. روی پا را به سمت بیرون خم کنید و پس از ده ثانیه کشش پا را کاهش دهید.
  4. پاها را دراز کنید و از قسمت مچ به سمت بالا بکشید. به مدت چند ثانیه بکشید و سپس رها کنید.

کشش پا و فیزیوتراپی قوزک پا

تمرین‌های عضلانی و تقویتی

در انتهای روند فیزیوتراپی قوزک پا بهبود می‌یابد و می‌توانید وزن خود را روی پا تحمل کنید. در این صورت باید با انجام حرکات تقویتی زیر نیروی پا را به آن بازگردانید.

  1. قوزک پا را به جسم نرمی مانند توپ یا مبل به سمت داخل فشار دهید. موقعیت خود را به مدت ده ثانیه حفظ کنید و پس از ده بار تکرار به سراغ حرکت دیگر بروید.
  2. حرکت مرحله قبل را اجرا کنید و این بار مچ پا را به سمت خارج بدن خود بکشید.
  3. این بخش از فیزیوتراپی قوزک پا با بستن باند کشی یا کمربند به دور پنجه پا صورت می‌گیرد. دو طرف باند را با دستان خود بگیرید و سپس تا حد ممکن پا را به سمت خود بکشید. این حرکت را به مدت پنج ثانیه در ده ست تکرار کنید.
  4. مرحله قبل را تکرار کنید اما این بار پای خود را به بیرون از بدنتان بکشید.
  5. روی پله بایستید، پنجه پا را روی لبه آن قرار دهید و کشش ایجاد کنید. این حرکت را می‌توانید با قرار دادن پنجه پا روی دیوار نیز انجام دهید.

فیزیوتراپی روی پا

ورزش‌های درمانی فیزیوتراپی روی پا

ورزش‌های مختلف پا می‌توانند در روند بهبودی قسمت رویی آن تأثیر فراوانی داشته باشند. بعضی از این تمرین‌ها را در زیر توضیح دادیم.

افزایش انعطاف‌پذیری

برای این منظور روی صندلی بنشینید و سه تمرین زیر را به‌صورت روزانه و در دو ست ده تایی تکرار کنید.

  1. انگشتان پاها را به سمت بالا بکشید به‌طوری که تنها پاشنه پایتان روی زمین بماند. بعد از پنج ثانیه آن‌ها را روی زمین بازگردانید.
  2. در این حرکت از فیزیوتراپی روی پا، پنجه خود را روی زمین بگذارید و پاشنه‌تان را بلند کنید. تا حدی کشش را ادامه دهید تا تنها نوک انگشتان پایتان زمین را لمس کنند. پس از پنج ثانیه کشش را متوقف کنید.
  3. حرکت مرحله قبل را تکرار کنید اما این بار پنجه پا را نیز به سمت داخل بکشانید. در این حالت پای شما روی هوا حالت قوس پیدا می‌کند. آن را به مدت پنج ثانیه نگه دارید.

تقویت عضله‌های روی پا

انجام تمرین‌های مختلف با هدف قرار دادن انگشتان پا، می‌توانند در روند فیزیوتراپی روی پا بسیار مفید باشند و عضله‌ها را تقویت کنند. برای این منظور تمرین‌های زیر را توصیه می‌کنیم:

  1. روی صندلی بنشینید و پاهای خود را با فاصله از یکدیگر قرار دهید.
  2. انگشتان پایتان را بلند کنید و تا حد ممکن از یکدیگر فاصله دهید.
  3. چند ثانیه در این حالت بمانید و سپس کشش را متوقف کنید.

تمرین بالا را روزی 10 مرتبه تکرار کنید. در ادامه فیزیوتراپی روی پا برای فشار بیشتر می‌توانید از کش ورزشی کمک بگیرید و فشار روی پایتان را به‌تدریج افزایش دهید.

فیزیوتراپی پاشنه پا

درد پاشنه که با نام فاشیوپاتی شناخته می‌شود در زمان انجام فعالیت‌هایی که احتیاج به تحمل وزن بدن دارند، بسیار اذیت‌کننده است. برای درمان درد پاشنه پا می‌توانید قسمتی از پا را که رباط پلانتار فاسیا به استخوان پاشنه پا متصل شده است، به کمک شست‌های خود به‌طور دایره‌ای ماساژ دهید. همچنین ماساژ رباط پلانتار فاسیا از سینه کف پا تا استخوان پاشنه در کاهش درد بسیار مؤثر است.

تمرین‌های مختلف فیزیوتراپی پاشنه پا

زمان انجام فیزیوتراپی پاشنه پا، فیزیوتراپیست تمرین‌های خاصی را به بیمار آموزش می‌دهد. تحمل فشار مجموعه مفاصل کف پا با تمرینات تقویتی می‌تواند آسان‌تر باشد. تمرین‌های درمانی باید بتوانند فشار کافی را برای به چالش کشیدن ساختارهای پا اعمال کنند. 3 تمرین زیر در این راستا بسیار مفید هستند:

  1. در حالی‌که زانوی خود را صاف نگه داشته‌اید و به دیوار مقابل خود تکیه داده‌اید، کف پاشنه پایتان را روی زمین قرار دهید.
  2. به کمک لب پله قسمت پاشنه پای خود را بیرون قرار دهید و سعی کنید پشت ساقتان را با صاف کردن زانو بکشید.
  3. با استفاده از یک قوطی استوانه‌ای شکل، کف پای خود را ماساژ دهید و به جلو و عقب بکشید.

فیزیوتراپی ساق پا

حرکات فیزیوتراپی ساق پا

حرکات فیزیوتراپی ساق پا را می‌توانید هنگام آسیب دیدن یا ضعیف شدن ماهیچه‌های ساق یا شکستگی استخوان این ناحیه انجام دهید. بهتر است بدانید حتی می‌توانید بعضی از حرکاتی را که در ادامه شرح می‌دهیم، با وجود گچ یا آتل نیز انجام دهید.

1. عمود نگه داشتن پا

برای انجام این تمرین فیزیوتراپی ساق پا به پشت بخوابید و پای سالم خود را خم کنید، به‌طوری که کف پایتان بر زمین باشد. سپس پای آسیب‌دیده خود را موازی با پای سالم بالا ببرید و کف آن را به سوی آسمان نگه دارید.

این کار را چند مرتبه در روز و هر سری به‌صورت سه ست 10 تایی انجام دهید. تمرین بالا را می‌توانید حتی زمانی که پایتان در گچ است انجام دهید و با این کار به تقویت عضلات کشاله ران و زانو کمک کنید.

حرکات تقویتی ساق پا

2. تمرینات حرکتی

پس از این‌که گچ پایتان را باز کردید، باید با انجام فیزیوتراپی ساق پا و تمرینات حرکتی مخصوص، از خشک شدن عضلات ساق و سینه پا جلوگیری کنید. انجام حرکات زیر به کاهش تورم و سفتی پا کمک بسیار زیادی می‌کنند:

  • روی یک صندلی یا مبل بنشینید و پای خود را از زمین جدا کنید. انگشتان خود را به سمت بالا بگیرید و چند ثانیه نگه دارید پس جهت انگشتان را به سمت پایین تغییر دهید.
  • همچنان که روی صندلی نشسته‌اید، انگشتان پای خود را گاهی در جهت عقربه‌های ساعت و گاهی خلاف آن بچرخانید.
  • با انگشتان خود حروف الفبا را در هوا رسم کنید.

3. تمرینات تقویتی

زمان انجام فیزیوتراپی ساق پا، انگشتان پا نقش مهمی در راه رفتن و حفظ تعادل بدن دارند و ممکن است بعد از آسیب‌دیدگی دچار خشکی شوند. این بخش از پای آسیب‌دیده را با حرکات زیر تقویت کنید:

  • روی یک صندلی بنشینید و یک حوله یا پارچه نسبتاً ضخیم را کنار پای خود قرار دهید. حوله را با انگشتانتان نگه دارید و آن را در جهت‌های مختلف حرکت دهید.
  • در حالت قبل باقی بمانید و این مرتبه چند توپ کوچک را روی زمین پخش کنید. تمام تلاش خود را برای گرفتن توپ‌ها با انگشتانتان و حرکت دادن آن‌ها به‌کار ببندید.

این دسته از تمرین‌های فیزیوتراپی ساق پا را برای چند دقیقه تکرار کنید و بین هر ست 10 الی 15 ثانیه به خود استراحت دهید.

4. تمرینات کششی

بخش مهمی از بازیابی سلامت پا در فیزیوتراپی ساق پا به حرکات کششی وابسته است. معمولاً فیزیوتراپیست‌ها این حرکات را در مراکز درمانی و به‌شکل اصولی انجام می‌دهند اما خودتان نیز می‌توانید در خانه و به روش زیر، به نرم شدن عضلات و کش آمدن آن‌ها کمک کنید.

  • برای این کار روی زمین بنشینید و پاهای خود را مستقیماً دراز بکشید. سپس یک پارچه محکم یا طناب پارچه‌ای را از زیر قسمت فوقانی کف پا رد کنید و دو سر آن را در دست بگیرید.
  • همان‌طور که صاف نشسته‌اید دو سر طناب را به‌سوی خود بکشید تا بخش بالایی پا به سمت بدنتان متمایل شود و در عضلات پشت پایتان احساس کشش کنید.

 

فیزیوتراپی زانو

پیش از آنکه به توضیح تمرینات مناسب برای زانو بپردازیم، باید به شما بگوییم که پیدا کردن علت درد و آسیب در ناحیه زانو از مهم‌ترین مراحل بهبود است. در برخی موارد درد در زانو جدی نبوده و به دلیل آسیب جزئی است که با تمرینات گفته شده در این بخش می‌توانید آن را درمان کنید. اما برخی از آسیب‌ها جدی‌تر هستند و شما باید حتما با پزشک درمورد آن‌ها مشورت نمایید. برخی آسیب‌ها مانند پارگی رباط صلیبی زانو حتی نیاز به جراحی دارند و با فیزیوتراپی پا قابل درمان نخواهند بود. چه بسا آسیب را بیشتر نمایند.

تمرین‌های فیزیوتراپی زانو

اگر برای فیزیوتراپی زانو اقدام کردید، انجام تمرینات کششی ممکن است به بهبود دامنه حرکت و انعطاف‌پذیری مفصل زانو کمک کند. اما قبل از شروع حرکات کششی زیر مهم است که حداقل 5 تا 10 دقیقه را صرف گرم کردن بدن خود کنید.

بلند کردن مستقیم پا

  1. به پشت دراز بکشید، یک زانو را خم کنید و پای خود را صاف روی زمین بگذارید.
  2. زانوی پای صاف را سفت کنید و تا ارتفاع زانوی خم شده خود بلند کنید. در چنین حالتی باید احساس کنید که عضلات چهارگانه و لگن شما درگیر هستند.
  3. با درگیر کردن شکم لگن خود را ثابت نگه دارید. این حرکت فیزیوتراپی زانو را 2 ست به همراه 10 مرتبه تکرار، انجام دهید.

حرکت پل

  1. به پشت خود دراز بکشید و هر دو زانویتان را خم کنیدو به‌طوری‌که پاها با استخوان لگن فاصله داشته باشند.
  2. باسن خود را منقبض کنید و آن را تا جایی که می‌توانید بالا بیاورید.
  3. سعی کنید انگشتان پای خود را از روی زمین بلند کنید و وزنتان را به پاشنه پا وارد کنید. این حرکت فیزیوتراپی زانو، فشار روی همسترینگ و باسن شما را افزایش می‌دهد.
  4. قبل از بلند کردن مجدد، فقط برای ضربه زدن، باسن را پایین بیاورید.
  5. این حرکت 2 ست به همراه 10 مرتبه تکرار، انجام دهید.

اسکات با توپ یا دیوار

در این تمرین فیزیوتراپی زانو، یک توپ بین کمر خود و دیوار قرار دهید. چند قدم جلو بروید و فاصله استخوان ران پاها را از هم دور نگه دارید. سپس به شکل زیر عمل کنید:

  1. باسن و زانو را خم کنید تا ران‌ها تقریباً موازی زمین باشند.
  2. پشت خود را صاف نگه دارید و زانوهایتان را در راستای مچ پا قرار دهید، نه جلوی آن.
  3. باسن خود را منقبض کنید تا به حالت اولیه خود برگردید. این حرکت فیزیوتراپی زانو، ماهیچه چهار سر و باسن شما را هدف قرار می‌دهد.
  4. این حرکت را 2 ست به همراه 10 مرتبه تکرار، انجام دهید.

اسکوات با توپ یکی از روش های فیزیوتراپی پا

کشش پاشنه و ساق پا

برای انجام این حرکت کششی فیزیوتراپی زانو باید به شکل زیر عمل کنید:

  1. رو به دیوار بایستید.
  2. دست‌های خود را روی دیوار قرار دهید و یک پا را تا جایی که می‌توانید به عقب ببرید.
  3. انگشتان هر دو پا باید رو به جلو، پاشنه‌ها صاف، با خمیدگی کمی در زانوها باشند.
  4. کشش را انجام دهید و 30 ثانیه نگه دارید. باید کشش را در پای عقب خود احساس کنید.
  5. پاها را عوض کرده و حرکت را تکرار کنید.
  6. این کشش را دو بار برای هر دو پای خود انجام دهید.

کشش عضلات چهارسر ران

  1. در کنار دیوار بایستید یا از یک صندلی برای حمایت استفاده کنید.
  2. پاها را به‌اندازه عرض شانه باز کنید.
  3. یک زانو را خم کنید تا پایتان به سمت باسن بالا برود.
  4. مچ پای خود را بگیرید و به آرامی تا جایی که می‌توانید راحت به سمت باسنتان بکشید.
  5. 30 ثانیه نگه دارید.
  6. به حالت اولیه برگردید و پاها را عوض کنید.
  7. این حرکت فیزیوتراپی زانو را 2 بار برای هر طرف تکرار کنید.

فیزیوتراپی ران

ورزش‌های فیزیوتراپی ران

فیزیوتراپیست برای این‌که بتواند بعد از آسیب دیدگی ران، توانایی شما را به سطح مطلوبی برساند، جلسه‌های متعددی از فیزیوتراپی ران را به انجام طیف وسیعی از حرکت‌های ورزشی اختصاص می‌دهد تا ران پا قدرت تحمل وزن بدنتان را پیدا کند.

باتوجه به میزان بهبودی فرد و فعالیت‌های مورد نیاز ایشان، تمرین‌های بالا رفتن از نردبان، کشیدن یا هل دادن چرخ دستی، بلند کردن اجسام، آهسته دویدن و تمرین‌های دیگر برای افزایش سرعت استفاده از عضو آسیب‌دیده تجویز می‌شوند.

در برخی مواقع درد در ناحیه ران به لگن هم سرایت می‌کند که برای درمان آن می‌توانید از فیزیوتراپی لگن کمک بگیرید. این کار تا حد زیادی می‌تواند درد را کاهش دهد. در صورتی که به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید، می‌تواند به شما کمک کند تا درد را در چندین نقطه از پای خود کاهش دهید.

در ادامه تعدادی از ورزش‌های مخصوصی را که فیزیوتراپیست برای فیزیوتراپی ران تجویز می‌کند، مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ورزش‌های فیزیوتراپی ران پا

بلند کردن پا به‌صورت مستقیم

زمانی که زانوی شما روی تخت قرار دارد و صاف است، عضله ران را منقبض یا سفت کنید. حال کمی پای خود را بالا بیاورید و به‌مدت 5 تا 10 ثانیه در همان حالت نگه دارید. این تمرین فیزیوتراپی ران را باید روزانه به‌مدت 10 دقیقه 10 بار تکرار کنید و تا وقتی ادامه دهید که در ران پای خود احساس خستگی کنید.

عضله‌های چهار سر ران و تقویت آن‌ها

بعد از صاف کردن زانو، عضله ران آسیب دیده را منقبض کنید. اجازه دهید این انقباض 5 تا 10 ثانیه طول بکشد. این تمرین را نیز باید در طول روز به‌مدت 10 دقیقه با 10 تکرار تا جایی انجام دهید که در ران پای خود احساس خستگی کنید.

پمپ مچ پا

یکی از ورزش‌های فیزیوتراپی ران، پمپ مچ پا است. پای آسیب دیده را به آرامی به سمت عقب و جلو فشار دهید. تا بهبودی کامل ران، می‌توانید به انجام این تمرین به‌صورت روزانه بپردازید. این تمرین را در طول روز بهتر است چندین بار به مدت 5 تا 10 دقیقه انجام دهید.

دور کردن پاها از یکدیگر

پاهای خود را روی زمین قرار داده و به آهستگی به‌طرف خارج بدن سر دهید و به مکان اولیه بازگردانید. این تمرین را باید 4 الی 5 بار در روز و هر دفعه 10 بار تکرار کنید.

سوالات متداول در مورد فیزیوتراپی پا

فیزیوتراپی پا عوارض زیاد و خطرناکی نداشته و تنها عارضه ای که ممکن است پس از اتمام جلسه تا 24 ساعت بعد مشاهده کنید، گرفتگی عضلات است. این مسئله جدی نبوده و عموما پس از 72 ساعت بهبود می‌یابد. اما در موارد نادر و در صورتی که فردی غیر متخصص به شما تمرینات فیزیوتراپی را معرفی کند، ممکن است آسیب در اندام پا شما شدت یابد.

هزینه فیزیوتراپی پا کاملا به محل آسیب، شدت آسیب، تعداد جلسات مورد نیاز برای بهبود و روش درمانی وابسته بوده و نمی‌تواند مبلغ مشخصی را تعیین نمود.

در صورتی که در ناحیه پا دچار عارضه شده باشد، عموما پزشک برای تسریع روند درمان بین 5 الی 15 جلسه فیزیوتراپی پا را به شما پیشنهاد خواهد کرد.

در جلسات فیزیوتراپی از روش های مختلفی برای کمک به بهبود درد استفاده می‌شود که برخی از آن‌ها عبارتند از: سرما/گرما درمانی، الکتروتراپی، اولتراسوند، شاک ویو و….

برای کاهش درد پا می‌توانید انواع قرص های مسکن یا ضدالتهابی مانند گاباپنتین، دیکلوفناک و… را مصرف کنید. هرچند که مصرف تمامی این داروها بهتر است زیر نظر پزشک باشد.

بله! شما می‌توانید با پیگیری جلسات فیزیوتراپی پا، تا حد زیادی صافی کف پا خود را کاهش دهید و از کمردردهای ناشی از این عارضه رهایی یابید.

باید بدانید که فیزیوتراپی یکی از اصلی‌ترین راه‌های درمان واریس است. در واقع با استفاده از برخی دستگاه‌های موجود در فیزیوتراپی‌ها به شما کمک می‌کنند تا این عارضه را در بدن خود بهبود بخشید.

باید بدانید که زانو ضربدری یا پرانتزی و حتی اصلاح فرم راه رفتن در جلسات فیزیوتراپی پا قابل درمان است. فیزیوتراپ با استفاده از روش‌های مختلف به شما کمک می‌کند تا این مشکلات را در بدن خود برطرف نمایید و از عوارض آن‌ها رهایی پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به تجهیزات پزشکی برجیس ميباشد | طراحی سايت و سئو توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ پارس وب