لوگو برجیس
فیزیوتراپی دست

فیزیوتراپی دست در منزل✔️تمرینات فیزیوتراپی دست

دست یکی از مهم‌ترین اعضای بدن است که در صورت ایجاد مشکلی برای آن، قطعا نمی‌توانیم حتی راحت‌ترین کارها را بدون مشکل انجام دهیم و یا حتی ممکن است قادر به انجام هیچ کاری نباشیم. به همین دلیل سلامت این اندام از مهم‌ترین موضوعاتی است که باید به آن پرداخته شود. مشکلات استخوانی دست، یکی از موضوعات مهم است که در اکثر موقع با انجام فیزیوتراپی دست برطرف می‌شود. در این مطلب به صورت کامل این تمرین‌ها را خواهید آموخت.

دلایل اهمیت فیزیوتراپی دست

فیزیوتراپی به شما کمک می کند تا در صورت تجربه آسیب و درد در دست و یافتن دلایل درد دست، توانایی و عملکرد دست خود را بازیابی کنید و درد را کاهش دهید. فیزیوتراپی دست از این جهت اهمیت دارد که در خیلی از موارد می تواند جایگزین جراحی شود. حتی در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد که دست شما به جراحی احتیاج دارد، باز هم فیزیوتراپی دست پس از عمل می‌تواند سرعت گذر از دوره نقاهت را افزایش دهد تا دست شما عملکرد سابق خود را سریع‌تر بازیابی کند.

جای دیگری که شما می‌توانید اهمیت فیزیوتراپی برای دست را بهتر درک کنید، در درمان آسیب‌های عصبی موجود در دست می‌باشد. در واقع شما با انجام چندین جلسه فیزیوتراپی می‌توانید به اعصاب موجود در دست خود کمک کنید تا مجدد توانایی خود را بازیابی کنند و به این صورت احساس در دست مجدد بیدار سازی می‌شود.

فیزیوتراپی دست

این قضیه به صورت برعکس هم وجود دارد، در صورتی که دست شما دچار حساسیت عصبی باشد و یا مبتلا به تیک عصبی در این ناحیه بدن باشید، می‌توانید با کمک فیزیوتراپی دست به بهبود این حساسیت کمک کنید.

فارغ از موارد گفته شده در مورد اهمیت فیزیوتراپی برای دست، می‌توان به این موضوع هم اشاره کرد که فیزیوتراپی و تمرینات آن بیشتر متمرکز بر حرکات ورزشی است و به این صورت شما می‌توانید قدرت بخش‌هایی از دست مانند مچ را افزایش دهید.

به طور کلی فیزیوتراپی دست در خیلی از مواقع می‌توانید موثر بوده و اهمیت بالایی داشته باشد.

خطرات و عوارض فیزیوتراپی دست

شاید شما هم از فواید و اهمیت فیزیوتراپی دست آگاهی دارید، اما سوال پیش می‌آید که آیا این روش درمانی خطراتی هم دارد یا نه؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که فیزیوتراپی دست یکی از روش‌های درمانی بدون خطر می‌باشد که علاوه بر احتمال بسیار بالای درمان آسیب‌ها با این روش، احتمال بروز آسیب مجدد یا تحریک آسیب‌های قبلی در آن بشدت پایین است.

باید بدانید که این روش بسیار موثر تنها خطری که می‌تواند داشته باشد این است که موثر واقع نشود و درمان جایگزین نیاز داشته باشد. در برخی از بیماری‌ها مانند دژنراتیو ممکن است انجام تمرینات فیزیوتراپی در درمان موثر واقع نشود و دست نتواند عملکرد سابق خود را بازیابی نماید.

هزینه فیزیوتراپی دست

یکی از مسائلی که بیماران با آن روبرو هستند، هزینه‌های درمان می‌باشد. بنابراین اگر دکتر برای درمان عارضه‌ای در دست شما فیزیوتراپی تجویز کرده باشد، احتمالا به دنبال این هستند که ببینند هزینه فیزیوتراپی دست چقدر است؟

در واقع نمی‌توان یک مبلغ مشخص را به عنوان نرخ یا تعرفه تعیین شده برای جلسات فیزیوتراپی تعیین کرد. هزینه فیزیوتراپی با توجه به تعداد جلسات، طول مدت مورد نیاز جلسه، ناحیه‌ای از بدن که می‌‎خواهد تحت درمان قرار بگیرد، روش فیزیوتراپی مورد نیاز برای درمان و سایر عوامل ممکن است متفاوت باشد.

هزینه فیزیوتراپی دست

برخی از بیمه‌ها هزینه فیزیوتراپی را تحت پوشش خود دارند؛ اما باید توجه کنید که چه مراکزی طرف قرارداد با آن بیمه هستند. ممکن است برخی مراکز خصوصی فیزیوتراپی از هیچ بیمه‌ای پشتیبانی نکنند. بنابراین هزینه فیزیوتراپی دست یا هر اندام دیگری ممکن است متفاوت باشد.

دلایل نیاز به فیزیوتراپی دست

برخی از بیماری‌ها و عارضه‌های موجود در دست با ورزش و برخی از آن ها با فیزیوتراپی بهبود پیدا می‌کنند. یکی دیگر از اندام‌های مهم که درد آن بسیار طاقت فرسا می‌باشد، کمر و دیسک کمر است که این درد با فیزیوتراپی کمر تا حد زیادی بهبود پیدا می‌کند. به همین جهت نیز پزشکان توصیه می‌کنند در صورت بروز آسیب‌های زیر به عنوان درمان تمرینات فیزیوتراپی دست را انجام دهید. برخی از این آسیب‌ها و بیماری‌ها به شرح زیر هستند:

  • شکستگی در بخش‌های مختلف دست (بازو، کف دست، انگشت‌ها، مچ دست، ساعد، آرنج، شانه)
  • در رفتگی در اندام دست
  • پارگی تاندون‌ها و رباط‌های دست یا آسیب دیدن آن‌ها
  • کیست مچ دست
  • سندروم تونل کارپال
  • رگ به رگ شدن اندام مختلف دست
  • سفتی یا اسپاسم‌های عضلانی اندام دست
  • بی حسی و گزگز شدن دست
  • تورم و التهاب در دست (خصوصا تاندون‌های دست)
  • قفل شدن یا چنگ شدن انگشت‌های دست
  • پیچ خوردن مچ دست
  • نداشتن انعطاف دست
  • بروز آسیب‌های ورزشی
  • ضعف دست
  • درد دست
  • آرتروز دست
  • اختلالات رینود
  • انگشت ماشه‌ای
  • انگشت چکشی
  • آماس مچ دست
  • پوکی استخوان
  • فلج موقتی دست
  • و غیره.

مزایای فیزیوتراپی دست

همانطور که توضیح دادیم، برای تمامی آسیب‌های پیش آمده در اندام دست، فیزیوتراپی می‌تواند یکی از بهترین راه‌های درمان باشد. در این بخش می‌خواهیم از مزایای فیزیوتراپی دست برای شما بگوییم:

  • افزایش قدرت اندام دست
  • کاهش درد در دست
  • اصلاح وضعیت اندام مختلف دست
  • افزایش دامنه حرکتی دست
  • تسریع روند بهبود پس از جراحی
  • و غیره.

مزایای فیزیوتراپی دست

روش های فیزیوتراپی دست

در ادامه می‌خواهیم انواع روش هایی که از طریق آن‌ها فیزیوتراپی دست انجام می‌شود را به شما معرفی کنیم:

روش جریان الکتریکی فیزیوتراپی دست

از این روش برای کاهش درد، کاهش تورم و ترمیم عصب اندام دست استفاده می‌شود. در واقع اولتراسوند با ایجاد موج‌های فرکانس بالا، التهاب و چسبندگی را رفع می‌کند و بافت‌های اندام دست را ترمیم می‌کند. (Electrotherapy In Physiotherapy Treatments)

سرما درمانی و کاربرد آن در فیزیوتراپی دست

سرما درمانی موجب می‌شود فعالیت‌های موجود در آن بخش از اندام دست که دارای التهاب است کاهش یافته و با کم شدن جریان خون در این بخش، درد دست شما بهبود پیدا خواهد کرد. به بیان دیگر با سرد شدن عصب، انتقال درد به مغز به صورت کندی انجام خواهد شد. با فیزیوتراپی دست می‌توانید درد و التهاب را در دست کاهش داده، علائم بیماری را کم کنید و قند خون را تنظیم کنید. (Cold Therapy)

روش گرما درمانی برای انجام فیزیوتراپی دست

در صورتی که درد بیمار بسیار زیاد باشد، از این روش برای فیزیوتراپی دست استفاده می‌شود. گرما درمانی برای از بین بردن اسپاسم‌های عضلانی نیز می‌تواند موثر واقع شود. فیزیوتراپی دست به روش گرما درمانی می‌تواند برای آرتروز دست، بورسیت، تاندونیت و سایر دردهای مفصل دست بسیار مفید باشد.

بیشتر بخوانید» اگر نمی دانید که کدام ورزش برای تاندون دست، مناسب است، پیشنهاد می کنیم روی لینک داده شده کلیک کنید. 

در این روش با افزایش دما در بافت‌های دست موجب می‌شوند تا سرعت جنبش مولکول‌ها زیاد شود و در واقع سرعت متابولیک سلولی را افزایش می‌دهد و به این روش موجب کاهش درد خواهد شد. از دیگر فواید گرما درمانی می‌توان به کاهش روند پیری بدن، کاهش التهاب مفاصل، تقویت سیستم ایمنی بدن و… اشاره کرد. (Using Heat in Physiotherapy)

روش لیزر تراپی در فیزیوتراپی دست

لیزر تراپی یکی دیگر از روش‌های انجام فیزیوتراپی دست برای کاهش درد می‌باشد. با انجام فیزیوتراپی به این روش درد موجود در دست شما و التهاب آن بهبود پیدا می‌کند. همچنین این روش موجب ترمیم بافت‌های دست خواهد شد. (What Is Physiotherapy Laser Treatment)

لیزر تراپی یکی از روش های فیزیوتراپی دست

مگنت تراپی و فیزیوتراپی دست

یکی از روش‌های پرکاربرد در فیزیوتراپی دست، روش مگنت تراپی و استفاده از دستگاه مگنت است. این درمان برای کاهش درد، کوتاه کردن دوره نقاهت و… استفاده می‌شود.

طب سوزنی (درای نیدلینگ) یکی از روش‌های فیزیوتراپی دست

طب سوزنی نیز یکی دیگر از روش های فیزیوتراپی دست می‌باشد که با وارد کردن سوزن‌های ریز داخل نقاط حساس موجب کاهش درد و التهاب در دست می‌شود.

فیزیوتراپی دست

تمرین‌های فیزیوتراپی دست

بعضی از متداول‌ترین تمرین‌های انجام شده فیزیوتراپی دست برای بیمارانی را که در حال بهبودی پس از آسیب یا جراحی این عضو بدن خود هستند، در ادامه معرفی کردیم.

اکستنشن و فلکشن مچ دست

  1. زمان فیزیوتراپی دست برای انجام این تمرین مهارتی ملایم دست، با ساعد خود روی میز شروع کنید. اجازه دهید دستتان با کف دست از کنار میز آویزان شود.
  2. سپس دست خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا مچ دست خم شود.
  3. وقتی کارتان تمام شد، این کار را با کف دست رو به بالا تکرار کنید.

اکستنشن و خم شدن انگشت شست

  1. برای یک تمرین ملایم دیگر با کف دست باز شروع کنید.
  2. سپس با حرکت دادن انگشت شست خود روی انگشت کوچکتان، این تمرین فیزیوتراپی دست را ادامه دهید و عدد 4 انگلیسی را با دو انگشت خود بسازید.
  3. بین این دو موقعیت به حرکت دادن انگشت شست خود به عقب و جلو ادامه دهید.

کشش داخلی بازو

  1. دستان خود را بین پاهای خود قرار دهید و انگشتانتان را در هم ببندید.
  2. سپس بازوی آسیب دیده خود را به سمت بالا بکشید. زمان انجام فیزیوتراپی دست و این حرکت، باید این کشش را تا انتهای بازوی داخلی خود احساس کنید.
  3. این کشش را به مدت 20 ثانیه نگه دارید و رها کنید. سپس تمرین را با بازوی دیگر خود تکرار کنید.

کشش مچ دست

  1. در حالی که انگشتانتان هنوز در هم قرار گرفته‌اند، به آرامی مچ دست آسیب دیده خود را به عقب خم کنید و کشش خوبی در آن‌جا داشته باشید.
  2. این کشش را به مدت 20 ثانیه نگه دارید و رها کنید.

روی هم گذاشتن سکه‌ها

  1. یک مشت سکه بردارید.
  2. سعی کنید سکه‌ها را بر اساس اندازه روی هم قرار دهید. بزرگ‌ترین‌ها را در پایین بگذارید.
  3. انجام فیزیوتراپی دست و این حرکت به تقویت مچ دست کمک می‌کند. سعی کنید برای یک دقیقه با هر مچ این حرکت را تکرار کنید.

نیشگون گرفتن گیره‌ها و دکمه‌های لباس با هر انگشت

  1. برای افزایش ملایم قدرت انگشت، یک لباس بردارید و تمرین کنید که دکمه‌های آن را با انگشتان مختلف نیشگون بگیرید.
  2. با انگشت شست و اشاره شروع کنید، سپس روی انگشت شست، وسط و انگشت حلقه به‌صورت نوبتی انجام دهید.
  3. برای هر دست به مدت یک دقیقه تکرار کنید.

حرکت خم کردن مچ

  1. در این تمرین فیزیوتراپی دست، به آرامی مچ دست خود را به سمت بالا و پایین خم کنید، در حالی‌که بازوی خود را روی میز نگه داشتید و دست از لبه میز آویزان است.
  2. این حرکت انعطاف‌پذیری مچ دست را بهبود می‌بخشد که برای افزایش حرکت دست و دامنه حرکت مورد نیاز است. برای هر دست 10 مرتبه این حرکت فیزیوتراپی دست را تکرار کنید.

حرکت مچ دست به اطراف

  1. کف دست آسیب دیده خود را به سمت پایین روی میز قرار دهید و از دست دیگرتان برای خم کردن مچ دستتان به سمت پهلو استفاده کنید.
  2. این حرکت را به مدت یک دقیقه برای هر مچ تکرار کنید.

 

یکی از بهترین راهکارهای درمان دردهای مفصلی، استفاده از دستگاه فیزیوتراپی می باشد. با خرید دستگاه فیزیوتراپی خانگی و آموزش یادگیری صحیح و اصولی از آن، دردهای مفصلی خود را به صفر برسانید.

فیزیوتراپی اندام پا

فیزیوتراپی انگشتان دست

تمرین‌های فیزیوتراپی انگشتان دست

زمان انجام تمرین‌های فیزیوتراپی انگشتان دست که در ادامه شرح می‌دهیم، نباید احساس درد شدید کنید. اگر این اتفاق رخ داد، حتماً با پزشک ارتوپد یا فیزیوتراپیست خود فوراً تماس بگیرید.

مشت کردن دست

  1. مشت خود را به آهستگی جمع کنید، شستتان را روی انگشتانتان بپیچید.
  2. این حالت را به مدت 30 تا 60 ثانیه نگه دارید. انگشتان خود را رها کرده و باز کنید.
  3. این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست را حداقل چهار بار برای هر دو دست خود تکرار کنید.

تمرینات فیزیوتراپی دست

کشش انگشتان دست

  1. کف دست خود را روی میز یا سطح صاف دیگری قرار دهید.
  2. به آرامی انگشتان خود را بدون فشار دادن به مفاصل و تا جایی که می‌توانید، صاف روی سطح قرار دهید.
  3. این تمرین را به مدت 30 تا 60 ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید.
  4. این حرکت را حداقل چهار بار با هر دست خود تکرار کنید.

کشش پنجه

انجام این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست و کششی که به‌وجود می‌آورد، به بهبود دامنه حرکتی انگشتان شما کمک می‌کند.

  1. دستتان را در مقابل خود دراز کنید، کف دست به سمت خودتان باشد.
  2. نوک انگشتان خود را به پایین خم کرده تا پایه هر مفصل انگشت را لمس کنید. دست شما باید حالتی شبیه به یک پنجه را داشته باشد.
  3. زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست، حالت مربوطه را به مدت 30 تا 60 ثانیه نگه دارید و رها کنید.
  4. روزانه این حرکت را حداقل چهار بار برای هر دست خود تکرار کنید.

تقویت کننده مفاصل دست

این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست می‌تواند باز کردن دستگیره‌های در و نگه داشتن وسایل را بدون افتادن آن‌ها، آسان‌تر کند.

روش های فیزیوتراپی دست

  1. یک توپ نرم را در کف دست خود نگه دارید و تا جایی که می‌توانید آن را فشار دهید.
  2. چند ثانیه نگه دارید و رها کنید.
  3. این حرکت را 10 تا 15 مرتبه با هر دستتان تکرار کنید.
  4. این تمرین را دو تا سه بار در هفته انجام دهید، اما در بین جلسات 48 ساعت به دستان خود استراحت دهید. اگر مفصل شست شما آسیب دیده است، این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست را انجام ندهید.

نیشگون گرفتن

  1. یک توپ فومی نرم یا مقداری بتونه را بین نوک انگشتان و شست خود فشار دهید.
  2. توپ را به مدت 30 تا 60 ثانیه نگه دارید.
  3. این تمرین را 10 تا 15 بار روی هر دو دست خود تکرار کنید.
  4. این تمرین را دو تا سه بار در هفته انجام دهید، اما در بین جلسات 48 ساعت به دستان خود استراحت دهید. اگر مفصل شست شما آسیب دیده است، این تمرین را انجام ندهید.

بلند کردن انگشتان

از این تمرین فیزیوتراپی انگشتان دست برای کمک به افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری انگشتان خود استفاده کنید.

  1. دست خود را صاف کنید و کف دستتان را به سمت پایین روی میز یا سطح دیگری قرار دهید.
  2. به آرامی تک‌تک انگشتان خود را از روی میز بلند کنید و سپس پایین بیاورید.
  3. همچنین می‌توانید تمام انگشتان و شست خود را ناگهان بلند کنید و سپس پایین بیاورید.
  4. این تمرین را روزانه هشت تا 12 بار برای هر دست خود تکرار کنید.

فیزیوتراپی مچ دست

تمرین‌های فیزیوتراپی مچ دست

تمرین‌های فیزیوتراپی مچ دست که در ادامه توضیح می‌دهیم، برای تسکین درد شما هستند. بنابراین در صورت تشدید درد، بهتر است با فیزیوتراپیست یا متخصص ارتوپد خود تماس بگیرید.

تقویت کننده مفاصل دست

این تمرین می‌تواند باز کردن دستگیره‌های در و نگه داشتن وسایل را بدون افتادن آن‌ها، آسان‌تر کند.

  1. یک توپ نرم را در کف دست خود نگه دارید و تا جایی که می‌توانید آن را فشار دهید.
  2. توپ را چند ثانیه نگه دارید و رها کنید.
  3. این تمرین فیزیوتراپی مچ دست را 10 تا 15 بار برای هر دست خود تکرار کنید.
  4. این تمرین را دو تا سه بار در هفته انجام دهید، اما در بین جلسات 48 ساعت به دستان خود استراحت دهید. اگر مفصل شست شما آسیب‌دیده است، این تمرین را انجام ندهید.

کشش مچ دست

برای انجام این کشش در روتین فیزیوتراپی مچ دست خود، به شکل زیر عمل کنید:

  1. دست خود را مشت کنید و کنار سرتان بیاورید.
  2. انگشت شست خود را بیرون از آن نگه دارید.
  3. انگشتان خود را به سمت مچ دست بلغزانید تا زمانی که احساس کشش کنید.

چرخش مچ دست

این حرکت مچ دست شما را به کشش وادار می‌کند و باید به شکل زیر عمل کنید:

  1. بازوی خود را در مقابل‌تان دراز کنید.
  2. به آرامی انگشتان خود را به سمت پایین بگیرید تا زمانی که احساس کشیدگی کنید.
  3. با استفاده از دست دیگرتان، دست بالا را به آرامی به سمت بدن خود بکشید. این وضعیت را برای ۳ الی ۵ ثانیه نگه دارید.
  4. انگشتان خود را به سمت سقف بگیرید تا زمانی که احساس کشیدگی کنید.
  5. با استفاده از دست دیگرتان، دست بالا را به آرامی به سمت بدن خود بکشید. این وضعیت را برای ۳ الی ۵ ثانیه نگه دارید.
  6. این تمرین فیزیوتراپی مچ دست را روزانه سه بار تکرار کنید.

حرکت دعا کردن با دو دست

  1. در حالت نماز بنشینید و کف دست‌هایتان را کنارتان و آرنج‌هایتان را روی میز قرار دهید.
  2. دو طرف دست‌هایتان را به سمت میز پایین بیاورید تا زمانی که احساس کشش کنید.
  3. کف دست‌ها را کنار هم نگه دارید. این وضعیت را برای ۵ الی ۷ ثانیه نگه دارید.
  4. انقباض را رها کنید.
  5. این تمرین فیزیوتراپی مچ دست را روزانه سه بار تکرار کنید.

باز کردن مچ دست

  1. دستان خود را مشت کنید و آن را در مقابلتان نگه دارید.
  2. انگشتان خود را دراز کنید تا زمانی که دستتان صاف و باز شود و انگشتان دست در کنار هم قرار گیرند.
  3. حرکت‌های بالا را 10 بار تکرار کنید.

حرکت مچ به طرفین

  1. این حرکت را با دست خود در حالی که رو به پایین است و روی میز قرار دارد، شروع کنید.
  2. به آرامی و بدون حرکت دادن، مچ دستتان را تا جایی که می‌توانید به یک طرف بگیرید.
  3. مچ دست خود را به مدت 3 تا 5 ثانیه در همان حالت نگه دارید.
  4. همین تمرین فیزیوتراپی مچ دست را برای طرف دیگر انجام دهید و این حرکت را سه بار برای هر طرف تکرار کنید.

فیزیوتراپی ساق دست

تمرین‌های فیزیوتراپی ساق دست

اگر هر یک از این تمرین‌های فیزیوتراپی ساق دست درد شما را بدتر کرد، لطفاً به پزشک ارتوپد یا فیزیوتراپیست خود مراجعه کنید و تمرین را دیگر ادامه ندهید.

کشش مچ دست

  • یک دمبل سبک را در حالی که روی یک سطح صاف زانو زده‌اید یا به‌صورت عمودی روی صندلی نشسته‌اید، در یک دست بگیرید.
  • قسمت زیرین ساعد خود را روی یک سطح صاف مانند نیمکت یا میز قرار دهید.
  • اجازه دهید دستی که دمبل را گرفته است، از لبه میز آویزان شود.
  • مچ دست خود را به سمت زمین خم کنید و زمانی که کشش خوبی در ساعدتان احساس کردید، آن را پایین بیاورید.
  • در ادامه این تمرین فیزیوتراپی ساق دست، با دراز کردن مچ دست خود (یعنی با حرکت دادن دمبل به سمت بالا) به سمت بالا بیایید.
  • برای انقباض بهتر، دمبل را از جایی که دست و ساعد شما در یک سطح قرار دارند، بالا بیاورید.
  • این کار را برای 2 یا 3 ست 10 الی 12 بار برای هر دست تکرار کرده و همیشه وزن دمبل را کنترل کنید.

انقباض مچ دست

  • برای انجام این تمرین فیزیوتراپی ساق دست، یک دمبل نسبتاً سبک را در یک دست بگیرید و به‌صورت عمودی روی یک صندلی بنشینید یا روی یک نیمکت زانو بزنید.
  • بالای ساعد خود را روی یک سطح صاف و ثابت قرار دهید و اجازه دهید دستتان از لبه آن آویزان شود.
  • مچ دستتان را خم کنید و دمبل را پایین بیاورید تا جایی که کشش عمیق و در عین حال راحتی را در قسمت زیرین ساعد خود احساس کنید.
  • وزنه را دوباره بالا بیاورید تا دستتان کمی بالاتر از ساعدتان باشد.
  • عضله خم کننده ساعد خود را منقبض کنید و سپس این تمرین فیزیوتراپی ساق دست را برای 2 یا 3 ست و 10 الی 12 بار برای هر دست خود تکرار کنید.

تقویت ساعد با استفاده از گیره باشگاه

  • ابزار گیره باشگاه را بین انگشتان و کف دست خود نگه دارید.
  • انتهای گیره را فشار دهید تا هر دو با هم برخورد کنند. این کار را با حرکت کف دست و انگشتان به سمت یکدیگر انجام دهید.
  • انقباض را به مدت چند ثانیه نگه دارید و سپس انتهای گیره را تحت کنترل رها کنید و به عضلات دست خود اجازه دهید در این فرآیند کشیده شوند.
  • این تمرین فیزیوتراپی ساق دست را 8 الی 12 تکرار کنید و به تعداد 2 یا 3 ست برای هر دستتان انجام دهید.

تقویت اندام های دست یکی از روش های فیزیوتراپی

تغییر جهت ساعد دست

  • به‌صورت عمودی روی یک صندلی بنشینید و سپس دست‌هایتان را (کف دست‌ها به سمت پایین) در مقابل خود قرار دهید.
  • به آرامی کف دست‌های خود را از حالت پرانتزی (کف دست به پایین) به حالت خوابیده (کف دست به بالا) بچرخانید. این کار را فقط با حرکت دادن مچ دستتان انجام دهید.
  • در زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی ساق دست، شانه‌های خود را ثابت نگه دارید.
  • کف دست خود را به حالت اولیه خود بچرخانید، یک بار دیگر روی استفاده از مچ دستتان برای تکمیل این حرکت تمرکز کنید.
  • این حرکت فیزیوتراپی ساق دست را 2 الی 3 ست و 10 الی 20 بار برای هر دست خود تکرار کنید.

فیزیوتراپی آرنج

حرکات اصلاحی و تمرین‌های مختلف فیزیوتراپی آرنج

اگر هر یک از تمرین‌های مختلف فیزیوتراپی آرنج که در ادامه توضیح می‌دهیم درد شما را بدتر کرد، لطفاً از یک فیزیوتراپ یا متخصص ارتوپد کمک بگیرید.

کشش آرنج با کمک مچ دست

  1. یکی از بازوهایتان را در حالی که آرنج آن صاف است، به سمت جلو دراز کنید.
  2. با دست دیگر آن را در کنار انگشت شست بگیرید و مچ را به سمت پایین خم کنید.
  3. زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی آرنج برای افزایش کشش، مچ دست را به سمت انگشت کوچک خود بچرخانید.
  4. این حرکت را برای هر آرنج خود ۱۰ بار تکرار کنید.

اکستنشن آرنج با وزنه

  1. با وزنه‌ای در دست به پشت دراز بکشید.
  2. بازوی‌تان را بالا بیاورید و روی شانه خود بکشید، آرنجتان را با دست دیگرتان نگه دارید.
  3. با خم کردن آرنج، دست خود را به آرامی به سمت سرتان پایین بیاورید.
  4. زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی آرنج مطمئن شوید که بازو را عمود بر زمین نگه دارید.
  5. آرنجتان را دراز کنید.
  6. این حرکت را برای هر آرنج خود ۱۰ بار تکرار کنید

خم کردن آرنج

  1. بازوی خود را در پهلو قرار دهید.
  2. آرنج را صاف و دست در حالت خنثی (کف دست به سمت داخل) قرار دهید و وزنه را نگه دارید.
  3. در این تمرین مخصوص فیزیوتراپی آرنج، این عضو بدنتان را در کنار خود نگه دارید، در حالی که دستتان را در حالت خنثی نگه داشته‌اید، بازوی خود را به سمت بالا خم کنید.
  4. به حالت اولیه برگردید.
  5. این حرکت را روزانه برای هر آرنج خود ۱۰ الی ۲۰ بار تکرار کنید.

اکستنشن یا خم کردن مچ

  1. ساعدتان را در امتداد یک دسته یا میز قرار دهید به‌طوری که مچ دست خود را از لبه آویزان کنید و کف دست شما رو به پایین باشد.
  2. با وزنه‌ای در دست، دست را به سمت سقف بلند کنید.
  3. به آرامی دست را پایین بیاورید.
  4. این حرکت فیزیوتراپی آرنج را برای هر آرنج ۱۰ الی ۲۰ بار تکرار کنید.

گره کردن مشت

  1. پشت یک میز بنشینید و ساعد خود را روی میز قرار دهید.
  2. یک حوله یا توپ کوچک را در دست بگیرید.
  3. حوله را در دست فشار دهید و به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید.
  4. فشار را رها کرده و ۱۰ بار تکرار کنید.
  5. این حرکت را با بازوی دیگر تکرار کنید.

سوپیناسیون با دمبل

  1. روی یک صندلی بنشینید و یک دمبل را به‌صورت عمودی در دست بگیرید و آرنجتان را روی زانوی خود قرار دهید.
  2. اجازه دهید وزن دمبل به چرخش بازوی شما به سمت بیرون کمک کند و کف دست خود را به سمت بالا بچرخانید.
  3. دست خود را در جهت دیگر به عقب بچرخانید تا زمانی که کف دست شما رو به پایین باشد.
  4. این حرکت فیزیوتراپی آرنج را 20 بار برای هر طرف تکرار کنید.

سعی کنید حرکت را به سمت پایین بازوی خود جدا کنید و بازو و آرنجتان را ثابت نگه دارید.

فیزیوتراپی بازو

تمرین‌های مختلف فیزیوتراپی بازو

فیزیوتراپیست زمان انجام فیزیوتراپی بازو، حرکات کششی زیر را برای کاهش درد بازوی شما، تقویت عضلات آن و کاهش التهاب توصیه می‌کند.

کشش شانه

  1. در حالت نشسته یا ایستاده، آرنج خود را با دست مخالفتان قفل کنید.
  2. آرنجتان را بالا بیاورید و بدون چرخاندن بدن خود، آن را روی قفسه سینه‌تان بکشید.
  3. این حرکت فیزیوتراپی بازو را 30 ثانیه نگه دارید و فشار را در شانه خود احساس کنید.
  4. حرکت را رها کرده و استراحت کنید، سپس آن را با بازوی بعدی خود تکرار کنید.
  5. این تمرین را با ده تکرار برای هر بازو ادامه دهید.

کشش سه سر بازو

  1. در حالت نشسته یا ایستاده، یک دست را بالای سر خود بلند کرده و آن را خم کنید تا به پشت سرتان برسد.
  2. با دست مخالف، آرنج خم شده را به آرامی به عقب فشار دهید.
  3. 30 ثانیه در این حالت بمانید و کشش را در عضلات سه سر بازوی خود احساس کنید.
  4. نگه داشتن را متوقف کرده و شل کنید، سپس با بازوی مخالف این تمرین فیزیوتراپی بازو را تکرار کنید.
  5. این کار را با 5 الی 10 تکرار برای هر بازو ادامه دهید.

کشش سه سر بازو یکی از روش های تقویت عضلات اندام دست

کمک به خم شدن شانه

  1. در مقابل دیوار بایستید و دست بازوی آسیب دیده را روی دیوار روبروی خود قرار دهید.
  2. انگشتان خود را تا جایی که می‌توانید روی دیوار بالا ببرید و به حالت اولیه بازگردانید.
  3. این تمرین فیزیوتراپی بازو را برای هر دست ده بار تکرار کنید.

بالا بردن بازو

  1. دستان خود را جلوی بدنتان قلاب کنید.
  2. با نیروی سمت قوی‌تر خود، آن‌ها را بالای سرتان ببرید و با سمت ضعیف‌تر خود به بالا بردن بازوها کمک کنید.
  3. این تمرین را چند ثانیه نگه دارید و سپس دستان خود را پایین بیاورید.
  4. این حرکت فیزیوتراپی بازو را روزانه ده بار تکرار کنید.

چرخش بیرونی شانه در حالت خوابیده به پهلو

  1. به پهلو دراز بکشید، وزنه را در دست بالا قرار دهید و آرنجتان را تا 90 درجه خم کنید.
  2. یک حوله رول شده را بین بازو و پهلوی خود قرار دهید.
  3. سر خود را روی بازوی آزادتان قرار دهید.
  4. بازویتان را به سمت بیرون بچرخانید تا وزنه را بالا ببرید.
  5. بدن خود را ثابت نگه دارید. برای کمک به حرکت، تنه‌تان را نچرخانید.
  6. این تمرین فیزیوتراپی بازو را 20 مرتبه تکرار کنید.

فیزیوتراپی شانه

تمرین‌های فیزیوتراپی شانه

اگر هر کدام از تمرین‌های فیزیوتراپی شانه که در ادامه توضیح می‌دهیم شدت درد شما را بیشتر کردند، با یک پزشک متخصص ارتوپد یا فیزیوتراپیست تماس بگیرید.

چرخش خارجی شانه

  1. مقابل یک دیوار بایستید.
  2. شانه آسیب دیده خود را روی دیوار نزدیک به بدنتان قرار دهید، آرنجتان را 90 درجه خم کنید و کف دستتان را به سمت بالا ببرید. در دستان خود یک چوب بلند مثل جارو را بگیرید.
  3. با فشار دادن چوب با دست، بازو و شانه آسیب دیده را تا جایی که ممکن است به سمت دیوار و به طرف بیرون هل دهید.
  4. موقعیت خود را حفظ کنید و به آرامی به وسط برگردید.
  5. این حرکت فیزیوتراپی شانه را ۱۰ بار تکرار کنید.

تقویت بازو با وزنه

  1. با قرار دادن وزنه در دستان خود بایستید.
  2. بازوها را مستقیم به طرف پهلوها، شست‌ها را به سمت بالا و شانه‌های خود را به طرف پایین و عقب قرار دهید.
  3. زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی شانه، بازوهای خود را در زاویه 45 درجه تا موازی بالا ببرید.
  4. به حالت اولیه برگردید و حرکت را تکرار کنید.

چرخش بیرونی شانه در حالت خوابیده به پهلو

  1. به پهلو دراز بکشید، وزنه را در دست بالا قرار دهید و آرنجتان را تا 90 درجه خم کنید.
  2. یک حوله رول شده را بین بازو و پهلوی خود قرار دهید.
  3. سرتان را روی بازوی آزاد خود بگذارید.
  4. بازو را به سمت بیرون بچرخانید تا وزنه را بالا ببرید.
  5. زمان انجام این فیزیوتراپی شانه، بدن خود را ثابت نگه دارید. برای کمک به حرکت، تنه‌تان را نچرخانید.
  6. این تمرین را ۲۰ تکرار انجام دهید.

کشش آونگ

  1. شانه‌های خود را شل کنید.
  2. هنگام انجام این فیزیوتراپی شانه، بایستید و کمی خم شوید، اجازه دهید بازو و شانه آسیب‌دیده‌تان آویزان شوند. بازویتان را در یک دایره کوچک بچرخانید. (به قطر حدود چند سانتی متر)
  3. این حرکت را 10 دور، در دو جهت ساعت گرد و پادساعت گرد، یک بار در روز انجام دهید.

زمان انجام این تمرین فیزیوتراپی شانه دقت کنید که:

  • با بهبود علائم، قطر تاب خود را افزایش دهید اما هرگز کشش زیادی به شانه خود وارد نکنید.
  • وقتی آمادگی بیشتری پیدا کردید، با نگه داشتن یک وزنه سبک (یک تا دو کیلو) در بازوی در حال چرخش، کشش را افزایش دهید.

کشش حوله

  1. یک سر یک حوله چند نیم متری را پشت سر خود نگه دارید و با دست دیگر طرف مقابل را بگیرید.
  2. حوله را در حالت افقی نگه دارید.
  3. از بازو و شانه سالم خود استفاده کنید تا شانه آسیب‌دیده‌تان را به سمت بالا بکشید تا کشیده شود.
  4. پایین حوله را با بازو و شانه آسیب‌دیده نگه دارید و با بازوی سالمتان آن را به سمت پایین کمر خود بکشید.
  5. این تمرین فیزیوتراپی شانه را 10 تا 20 بار در روز انجام دهید.

عبور بازو با کشش شانه از عرض بدن

  1. بنشینید یا بایستید. از بازوی سالم خود برای بلند کردن شانه آسیب‌دیده‌تان در محل آرنج استفاده کنید و آن را بالا و در سراسر بدن خود بیاورید و فشار ملایمی را به شانه برای احساس کشش در آن، وارد کنید.
  2. کشش را به مدت 15 تا 20 ثانیه نگه دارید.
  3. این تمرین را 10 تا 20 بار در روز انجام دهید.

سوالات متداول در مورد فیزیوتراپی دست

در صورتی که اندام دست شما دچار عارضه شده باشد، عموما پزشک برای تسریع روند درمان بین 5 الی 15 جلسه فیزیوتراپی دست را به شما پیشنهاد خواهد کرد.

در صورتی که دست شما از نواحی مانند انگشت، مچ، بازو، ساعد یا شانه دچار شکستگی شود؛ پس از جراحی یا اتمام روند درمان ممکن است پزشک چندین جلسه فیزیوتراپی به شما پیشنهاد کند که به بازیابی عملکرد دستتان کمک خواهد کرد.

به طور کلی فیزیوتراپی خطر و عوارض زیادی ندارد. اما گرفتگی‌های عضلانی بعد از جلسات فیزیوتراپی از شایع ترین عوارض این اقدام است. در برخی موارد هم ممکن است به دلیل متخصص نبودن فیزیوتراپ و انجام تمرینات اشتباه، عارضه در بدن بیمار شدت بیابد.

شما می‌توانید جلسات فیزیوتراپی دست را در مراکز درمانی و یا در منزل پیگیری نمایید. علاوه بر انجام تمرینات مشخص زیر نظر متخصص، شما می‌توانید با خرید دستگاه فیزیوتراپی نیز اقدام به درمان عارضه‌های دست خود در منزل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به تجهیزات پزشکی برجیس ميباشد | طراحی سايت و سئو توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ پارس وب